Så ser CTO:erna på att leda en AI-driven organisation
AI förändrar inte bara tekniken, den ritar om hela kartan för vad det innebär att vara CTO. Rollen har utvecklats från att handla om teknisk riktning, systemval och bolagsbyggande till att samtidigt bli en nyckelspelare i hur AI integreras i affär, kultur och organisation. I takt med att tekniken mognar krävs ett ledarskap som kombinerar teknisk insikt med strategisk och etisk förståelse. CTO:n förväntas i dag ta ett helhetsgrepp om hur AI påverkar allt från beslutsfattande och ansvar till arbetsmetoder.
Lättillgänglig automatisering och datadrivna arbetssätt med AI skapar nya möjligheter – men också nya krav på struktur och samarbete. Vi har fått möjlighet att prata med två framstående CTO:s i branschen, Tord Johnson, CTO på MTEK, och Martin Mazur, CTO-coach, som båda medverkar som lärare och föreläsare på Ny Teknik Educations kurs Certified Chief Technology Officer.
– Vi rör oss från traditionella rollfördelningar till mer tvärfunktionella team där samarbete mellan utvecklare, data scientists och domänexperter är avgörande. AI frigör tid för kreativ problemlösning och strategiskt tänkande – vilket också kräver ett nytt ledarskap, säger Tord Johnson, CTO på MTEK.
Nya sätt att organisera och samarbeta
Även utvecklarens roll förändras. I stället för att fokusera på kodrad för kodrad handlar det i allt högre grad om att förstå affärsbehov och skapa förutsättningar för snabb anpassning. Hos MTEK används AI till exempel för att generera integrationsflöden direkt från behovsbeskrivningar, en process som tidigare krävde manuell konstruktion. Resultatet är avsevärt kortare ledtider och snabbare väg till värde.
Samtidigt ställer AI nya krav på hur teknikteam organiseras och leds. Självständigheten ökar, men också behovet av nära koppling till verksamheten. Iterativa, hypotesdrivna arbetssätt ersätter ofta traditionella utvecklingscykler.
– Som ledare handlar det mindre om att driva leverans och mer om att skapa rätt förutsättningar, säkra dataetik och möjliggöra lärande, förklarar Johnson och fortsätter:
– Det innebär också att facilitera en kultur där AI används ansvarsfullt och med förståelse för både potential och risk.
Tekniken förändras – men ledarskapsprinciperna består
Denna artikel är en annons från Ny Teknik Education. Texten är inte skriven av journalisterna på Ny Tekniks redaktion.
Martin Mazur, tidigare CTO på Tretton37, understryker dock att även om AI tillför nya verktyg, är grundprinciperna för gott ledarskap oförändrade.
– AI är ett nytt verktyg som självklart behöver integreras i vår vardag och våra arbetssätt. Men grunden är densamma – det handlar om att bygga organisationer där människor kan ta ansvar, tänka själva och samarbeta effektivt.
Han lyfter också risken med att dras med i teknikens hype.
– Det viktigaste är att man inte rycks med i hypen. AI är ett verktyg, ibland en teknik, ibland ett sätt att lösa problem. Men oavsett vilket måste idé och syfte stå i centrum. Det är först när verkliga kundproblem möter ny teknik som värdefulla, hållbara lösningar uppstår.
Ansvar, risker och strategisk kontroll
Att lyckas med AI kräver också tydliga strukturer: policyer, riktlinjer och kontinuerlig utvärdering. När tekniken påverkar affärskritiska beslut blir transparens och mänsklig kontroll avgörande för att skapa förtroende. Men AI innebär också reella kostnader och strategiska risker. Kompetensförsörjning, datahantering och beroendet av externa plattformar måste vägas in i varje beslut.
– Ekonomiskt sett är det inte bara en fråga om investering i teknik – utan om att bevara sin strategiska handlingsfrihet, säger Mazur och fortsätter:
– Ju mer vi automatiserar och outsourcar till AI, desto mindre av den operativa kunskapen behåller vi internt.
Mätning av AI-projektens effekt måste också breddas. Det räcker inte att titta på kortsiktiga besparingar – värdet ligger ofta i förändrad innovationsförmåga, stärkt beslutsstöd och kulturell omställning. CTO:n är därmed fortsatt en nyckelfigur i att översätta teknik till verkligt värde – inte bara i kodbasen, utan i hela organisationens utveckling.
CTO:n som navigator i förändring
Sammanfattningsvis är det tydligt att den förändrade rollen för CTO:n inte bara handlar om teknisk expertis, utan även om att kunna leda i en tid av snabb digital och kulturell transformation. Utöver fortsatta ansvar för sammanvävd teknik- och affärsutveckling ställer den snabba AI-utvecklingen nu även krav på god förmåga att leda människor genom förändring.
Vill du också bli CTO?
Den 23 september startar Ny Teknik Educations flaggskeppsutbildning Certified Chief Technology Officer (CTO) - en unik möjlighet att fördjupa dig i CTO:s ansvarsområden och få ett helhetsperspektiv på strategi, teknik, operationell struktur och affärsmodell. Bokningen är öppen och du säkrar din plats här!