Populärteknik

Zooma in Mount Everest

Klättrare på väg att bestiga Mount Everest. Foto: David Breashears
Klättrare på väg att bestiga Mount Everest. Foto: David Breashears

I en gigapixelbild av Mount Everest kan man till och med hitta klättrare på berget.

Publicerad

Fotografen David Breashears har grundat organisationen Glacierworks som arbetar med att dokumentera hur glaciärerna förändras i Himalaya på grund av klimatförändringarna. För att visa det använder Glacierworks olika verktyg som konst, vetenskap och expeditioner.

Nu har David Breashears sammanställt en så kallad gigipixelbild av Mount Evererst baserad på tusentals fotografier. Via webben kan man både panorera och zooma bilden och bege sig på en upptäcktsfärd i trakten. Det som vid första påseendet ser ut som små, små färgfläckar visar sig vid inzoomning vara de hundratals tält som bygger upp baslägret vid Mount Everest.

Den som tar sig tid att leta kommer även hitta individuella klättrare på väg mot toppen.

På översiktsbilden finns några gröna rektanglar. Leta upp en sådan och klicka på den så öppnas en ny bild efter inzoomningen.

Den gröna rektangeln nere till vänster zoomar in ett tält. Med ett ytterligare klick förflyttas man in i tältet. Vill man se klättrare i aktion kan man leta upp någon av de två gröna markeringarna i mitten av bilden.

Everestpanoramat är minst sagt storslaget. Ändå är det bara en försmak av vad som ska komma.

-Det är i stort sett bara en demo, säger David Breashears till nyhetstjänsten NPR.

- Ungefär 99 procent av funktionaliteten fattas fortfarande.

Det som ska tillföras är bland annat ljud och video.

- När allt är klart om några månader kommer besökarna att erbjudas en komplett interaktivt rundtur kring Mount Everest. Man ska bland annat kunna besöka det tibetanska klostret, lära känna sherpafolet som arbetar för Glacierworks och informeras om glaciologi och bergsbestigningens historia, säger David Breashears.