Digitalisering

WWF: Palmolja i grytan

men inte i tanken

Foto: Volker Kess/WWF-Canon Foto: Volker Kess/WWF-Canon
Foto: Volker Kess/WWF-Canon Foto: Volker Kess/WWF-Canon

Certifierad palmolja har nått Europa. Igår lossades den första lasten i Rotterdam. <br></br> -Vi ser det som ett stort genombrott för att rädda hotade regnskogar, säger Allan Carlsson på WWF.

Publicerad

I många år har miljöorganisationer arbetat för att palmoljan ska certifieras. Kriterier togs fram för att plantageodlarna måste ta sociala och ekologiska hänsyn när de utvinner oljan. Det innebär förbud mot skövling av regnskog och också att hänsyn tas till lokalbefolkningens rätt till marken.

Igår, tisdag, kom den första lasten från Sydostasien till hamnen i holländska Rotterdam. Allan Carlsson på Världsnaturfonden, WWF, ser det som att möjligheterna till dialog med dem som utvinner oljan ökar. Han anser att palmoljan är en fantastisk produkt att använda i livsmedel, kosmetika och tvättmedel.

- Däremot ställer vi oss avvaktande till att oljan används som biobränsle. Öppnas den möjligheten kommer det att leda till ny skövling av regnskogen.

Palmolja tillhör en av de mest sålda vegetabiliska oljorna i världen och Indonesien och Malaysia står för närmare 90 procent av världsmarknaden. Här har stora delar av regnskogarna redan skövlats.