Samhälle

WHO: Påfyllnadsdoser kan förlänga pandemin

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar rika länder för att sätta för stor tilltro till påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar rika länder för att sätta för stor tilltro till påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Fler vaccindoser i rika länder kommer inte att stoppa pandemin, varnar Världshälsoorganisationen WHO. I stället gör påfyllnadsdoserna att fattigare länder blir utan vaccin, vilket ökar sannolikheten för att viruset muterar och lättare sprids.

Publicerad

Allmänna påfyllnadsdoser förlänger sannolikt covid-19-pandemin, snarare än att stoppa den, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

När vaccindoser hamnar hos rika länder som redan har en hög vaccinationsgrad ökar det klyftan till fattigare länder, som ytterligare hamnar på efterkälken.

– Det gör att viruset får större möjligheter att spridas och mutera, förklarar WHO-chefen.

Därför måste riskgrupper prioriteras över hela världen, snarare än att redan vaccinerade får ytterligare en dos, varnar han.

– Inget land kan ta sig ur pandemin med påfyllnadsdoser.

Skev tillgång på vaccin

WHO har länge fördömt den skeva tillgången på vaccin mellan världens rika och fattiga länder och krävt att distributionen jämnas ut. När covid-19 tillåts att spridas obehindrat på vissa håll i världen ökar risken för att nya, farligare varianter av viruset uppstår, hävdar WHO.

Runt 67 procent av invånarna i höginkomstländer har vaccinerats med minst en dos covidvaccin, medan inte ens 10 procent är vaccinerade i låginkomstländer, enligt siffror från FN.

– Det är uppriktigt sagt svårt att förstå hur tre av fyra inom hälso- och sjukvården i Afrika fortfarande kan vara ovaccinerade, ett år efter att de första vaccinen började rullas ut, säger Tedros.

Redan för flera månader sedan krävde han att rika länder skulle pausa sina påfyllnadsdoser till de friska tills dess att minst 40 procent av världens befolkning hade fått minst en vaccindos.

Det målet hade kunnat uppnås med de doser som har getts världen över _ om vaccinet hade distribuerats rättvist, enligt Tedros.

Snabb spridning av omikronvarianten

Den nya omikronvarianten sprider sig just nu med en hastighet utan motstycke jämfört med tidigare varianter av covid-19. Sedan omikron upptäcktes i slutet av november har varianten konstaterats i 106 länder, enligt WHO.

Dessutom tyder tidiga resultat på att vaccinen inte är lika effektiva mot omikronvarianten, vilket har fått de rika länderna att ytterligare snabba på distributionen av påfyllnadsdoser. Än så länge har 120 länder börjat ge en tredje vaccindos _ men inget av dessa klassas som ett låginkomstland.

– Det är viktigt att komma ihåg att den absoluta majoriteten av sjukhusinläggningarna och dödsfallen drabbar ovaccinerade personer, inte personer som inte har fått en påfyllnadsdos, slår Tedros fast.