Digitalisering

Wayfinder uppgraderar för hårdare konkurrens

Wayfinder Navigator 7 lanseras inom kort.
Wayfinder Navigator 7 lanseras inom kort.

Nästa stora tjänst i mobiltelefonerna spås bli navigation och det är många som vill vara med och konkurrera. Svenska Wayfinder räds ej konkurrensen och lanserar inom ny version av sin Wayfinder Navigator.

Publicerad

Marknaden för gps och navigation växer kraftigt. Tom Tom som är störst i Europa inom bilnavigation säljer sina produkter som aldrig förr och Nokia lanserade nyligen en egen inbyggd gps-tjänst i några nya mobilmodeller. Nu spås de flesta större mobiltillverkarna haka på trenden.
Svenska mobilföretaget Wayfinder är inte rädd för den hårdnande konkurrensen. Företagets produkt Navigator 6 fick pris för bästa mobilnavigeringstjänst på Mobilgalan förra året och nu lanseras efterföljaren.
Wayfinder Navigator 7 har en förbättrad grafik i form av 3D-kartor och har totalt 20 miljoner Points of interest eller punkter med information om bland annat banker, museer, restauranger och sevärdheter.
- Fördelen med 3D-kartorna är att det blir mer överskådligt för användaren. Vill man använda 2D-visning går det också. Det som är nytt med Navigator 7 är också att det finns ett särskilt nattläge. Färgerna är något mörkare, för att föraren inte ska bländas av mobilskärmen, säger Hanna Jonasson-Drotz, informationsansvarig på Wayfinder.
Nytt är även Power search som är en patentsökt teknologi som ger användaren ett gränssnitt för att söka i en stor mängd databaser som bland annat Eniro i Skandinavien.
För att använda tjänsten måste du ha en mobiltelefon som är kompatibel. Mjukvaran fungerar för mobiltelefoner och pda:er med java, Windows Mobile, Symbian Series 60, Symbian UIQ och Blackberry. Dessutom behövs en bluetooth gps-mottagare, om det inte är inbyggt i telefonen, för att få din position och realtidsinstruktioner och ett abonnemang för gprs, edge eller 3g.
Ny Teknik får åka med på en åktur för att se hur tjänsten fungerar. Förutom att telefonhållaren som följer med gps-paketet inte riktigt vill sitta på plats så verkar tjänsten fungera helt okej.
Nokias E61 som används har en relativt stor display för att vara en mobiltelefon, men den är betydligt mindre än Tom Toms bilnavigationsdisplay. Trots det syns vägen tydligt. För den som vill gå finns inställningar speciellt för fotgängare, som kan följa röst-, kart- och pilanvisningar.
När man startar navigeringen känner telefonen av vart man befinner sig och själv får man skriva in adressen till den önskade slutdestination, precis som ett sms. Trots allt går det att köra fel men en ny rutt räknas ut snabbt och automatiskt.
Information om hastighet och tid tills man når slutdestinationen finns men då måste man trycka sig fram till en annan sida.
- Fördelen med vår tjänst jämfört med våra konkurrenters är att kartorna och informationen uppdateras hela tiden via vår server. På så sätt kan användarna alltid få den senaste information till sig. Personen kan få trafikinformation och därmed få reda på om det pågår ett stort vägarbete som hindrar den vanliga rutten, säger Dan Haneklint, marknadschef på Wayfinder.
När man använder Wayfinder Navigator så laddar man ner mellan 5 och 10kb per timmes körning. Kostnaden för detta är beroende på användarens avtal för datatrafik med sin operatör.
Beroende på vilken navigeringsvy användaren väljer att navigera med så används olika mängd data. Väljer man att navigera i det läge som Wayfinder kallar guideläget laddar man inte ner någon data alls. Guideläget ger tydliga navigationsinstruktioner, både grafiskt och med hjälp av tydliga röstinstruktioner.
Då man åker i Europa så är det främst själva nedladdningen av kartområdet som behöver mycket datatrafik.Det finns däremot en möjlighet att ladda ner kartor i förväg och således blir det enbart en mindre kostand när själva rutten från A till B beräknas.
Tjänsten köps över nätet och när man fått ett mejl som bekräftelse är det bara att ladda ned via webbrowsern till mobilen eller via datorn. Den kommer också att säljas via återförsäljare av mobiler samt operatörer.
I dag har Wayfinder över 600.000 unika användare av Navigator och karttjänsten Earth som är gratis och man märker tydligt av ett ökande intresse. De är inte rädda för den ökande konkurrensen med bland annat fler mobiltelefontillverkare som nu spås vilja ha inbyggd gps och navigations tjänster i de nya mobilmodellerna.
- Wayfinder arbetar ihop med ett stort antal operatörer som väljer att också de förinstallera bland annat Wayfinder oavsett telefontillverkarnas val. Det innebär exempelvis att Wayfinder kan finnas på Nokias telefoner som även har Nokias egen gps lösning. Oavsett om en del biltelefontillverkare väljer egna lösningar så kommer vi fortsatt ha vår marknad, säger Dan Haneklint.