Populärteknik

Vr-kameran ska fånga deras rymdpromenad

Foto: Nanoracks
Foto: Nanoracks

Den kommer att filma astronauterna utanför ISS i 360 grader. För att överleva de kärva förhållandena har vr-kameran bland annat en sköld som skyddar mot strålningen.

Publicerad

Med i den senaste lasten som skickades till ISS finns en 3d-kamera som ska göra det möjligt att dela alla astronauters största ögonblick – rymdpromenaden. Det rapporterar Techcrunch. Utanför den internationella rymdstationen kommer kameran att kunna fånga ett perspektiv på 360-grader, och filmen ska sedan omvandlas till en virtual reality-upplevelse som blir ett avsnitt i serien "Space Explorers: The ISS Series".

Vr-kameran är en Z-Cam V1 Pro. Den har fyra stycken 4K-sensorer vars information sys samman för att bilda 360-vyn, och filmen får en upplösning på 8K. Kameran är utvecklad av Felix & Paul Studios samt Time Studios i samarbete med rymdteknikbolaget Nanoracks.

Den kommer att monteras på "Kaber" – Nanoracks rigg avsedd för att sätta ut mikrosatelliter. Och Kaber ger strömförsörjning till Candarm 2, den robotarm som vanligtvis används för att hantera last utanför rymdstationen. Nu ska den istället agera kamerakran för att fånga de två astronauterna på deras rymdpromenad. Filmen kommer att sändas via Oculus Store.

Nanoracks har också ansvarat för att kameran kan klara av förhållandena i rymden, med uv-strålning, joniserande strålning och stora temperaturskillnader som kan svänga mellan -250°C och 250 plusgrader – i ett vakuum.

Kameran är hermetiskt innesluten och dessutom utrustad med en sköld av aluminium som ska stoppa strålningen, detta tillsammans med ett passivt kylsystem och ett aktivt värmesystem. Enligt Nanoracks ska den kunna överleva en hel vecka utanför ISS.