Innovation

Vinnova mångmiljon-satsar på framtidens drönare

Från drönare som syns på bilden ovan, till ... vad? Det vill Vinnova ta reda på i det nya projektet ”Framtidens drönare – drönare för individer och samhälle”. Foto: IBL
Från drönare som syns på bilden ovan, till ... vad? Det vill Vinnova ta reda på i det nya projektet ”Framtidens drönare – drönare för individer och samhälle”. Foto: IBL

Vinnova satsar 20 miljoner kronor i ett projekt som ska få fart på utvecklingen av morgondagens drönare. ”Vi letar efter de som vågar tänka nytt”.

Publicerad

Drönare dyker upp i allt fler branscher – bland annat har Ny Teknik rapporterat om hur livräddningssällskapet använder kameradrönare för att hitta kroppar under ytan.

Men innovationsmyndigheten Vinnova är övertygad om att det fortfarande finns många områden som ännu inte har fått upp ögonen för tekniken.

En ny utlysning vid namn ”Framtidens drönare – drönare för individer och samhälle” ska förändra det.

I projektet ska Vinnova dela ut 20 miljoner kronor till svenska bolag med idéer om hur morgondagens drönare ser ut – och hur de kan användas.

- Det sker mycket inom drönarområdet i dag. Men vi är ute efter att hitta innovativa lösningar för hur man kan ta drönarna vidare till nästa steg, säger Erik Borälv, handläggare på Vinnova.

Läs mer:

Runt 20 bolag kommer att antas i projektet. Dessa får sedan ett år på sig att utveckla och finslipa sin drönarinnovation. Innan hösten 2019 ska det hållas en demodag – Vinnovas Erik Borälv kallar det för ”show and tell” – där projektdeltagarna visar upp sina prototyper.

- Syftet är att deltagarna ska inspireras av varandra, men också att representanter från branscher som inte använder drönare i dag ska få en bra bild av potentialen som tekniken har.

Ett år är en relativt kort tid. I vilken fas behöver bolagen ni letar efter vara i ?

- Man behöver inte vara marknadsledande, men troligen inte heller helt färsk. Det finns inga krav på att man ska klara av att visa upp en färdig produkt efter ett år, men man behöver vara kapabel att ta fram en prototyp som ger en tydlig bild av potentialen.

Ett spår som Vinnova ser som särskilt intressant för framtiden är handlar om nya typer av multispektrala sensorer som samlar in andra typer av data än konventionella kameror.

- Det kan handla om drönare med lidar för att skapa 3D-modeller eller fuktmätning för att skapa en bättre förståelse av geografin inför ett planerat bygge. Eller grupper av drönare som flyger tillsammans där varje enskild farkost är utrustad med sensorer som fyller ett visst syfte.

Störst möjlighet till förändring enligt Erik Borälv finns i lösningarna som ännu inte existerar på marknaden – de som hänger ihop med framsteg inom exempelvis automatisering och tjänstefiering.

- Av den anledningen kommer vi prioritera projekt som förväntas skapa stora värden och är nyskapande. Vi uppmanar därför de som söker att våga tänka nytt.

Datum för Vinnovas drönarprojekt

Ansökningen stänger: 15 april 2018

Projektarbetet startar: 27 april 2018

Demodag arrangeras: Vår/sommar 2019.