Krönikor
”Vem vill leva för alltid?”

KRÖNIKA. Rädsla för döden och möjlighet att vara ung för alltid har lockat folk i alla tider, konstaterar Peter Kjällkvist.
Att bli odödlig eller väldigt långlivad har lockat människor i alla tider, men nu verkar forskarna vara beredda att ta frågan från fiktion till verklighet.
I Bibeln finner man personer som ska ha levat i flera århundraden, vikingarna trodde att deras gudar höll sig evigt unga genom att äta idunsäpplen, Tithonus fick evigt liv av Zeus och Dorian Gray lät sitt porträtt åldras i hans ställe.
Rädsla för döden och möjlighet att vara ung för alltid har lockat folk i alla tider, men nu har vetenskapen kommit så pass långt att forskning och fantasi börjar närma sig varandra.
Några exempel på framsteg under det senaste året:
■ Metformin är en etablerad diabetesmedicin som nu även används i kliniska tester för att avgöra om den kan förlänga livet genom att göra åldrandeprocesen långsammare hos patienterna.
■ Genom att avlägsna levande men stagnerade celler har forskarna Jan van Deursen och Darren Baker förlängt livet på möss med 25 procent.
■ Injektioner med blodplasma från unga människor har förlängt livet och förbättrat fysik och kognitiva förmågor hos möss med 30 procent. Injektionerna har gjorts två gånger i veckan i försöket som sköts av forskaren Sakura Minami på företaget Alkahest.
■ Tack vare framsteg inom stamcellsforskning har man vid universitetet i Osaka kunnat odla fram olika delar av ett mänskligt öga med utgångspunkt i hud från en människa. Ambitionen är att kunna ersätta fler och fler organ på detta sätt i framtiden.
Utöver att bota en särskild sjukdom kan detta faktiskt pusha maxgränsen för hur länge människor kan leva. En gräns som många forskare i dag placerar runt 120–125 år.
Än viktigare är kanske livskvaliteten på vägen. I myten om den trojanska prinsen Tithonus får han evigt liv av Zeus, men glömmer att be om evig ungdom, varför han till sist har väldigt liten glädje av gudagåvan.
Forskningsexemplen ovan ger längre liv, men minst lika viktigt är att man kommer kunna leva friskare, aktivare och, om man så vill, ungdomligare, längre än i dag. Att tro att skönhetsvårdande produkter och kosmetisk kirurgi skulle påverkas är nog fåfängt, snarare kommer fler att använda sig av sådana hjälpmedel under större delar av sina liv än vad vi gör i dag.
Mänskligheten har med tiden blivit allt bättre på att bota sjukdomar. Den här typen av behandlingar siktar emellertid på att motverka åldrande på cellulär nivå. Den vetenskapliga varianten på den eviga ungdomens källa slår kanske inte legenden, men om 60 blir det nya 40 på riktigt kan nog många ha ett visst överseende med det.
Vill jag bli 100 eller 130? Jag vet inte, det ligger för långt bort för att jag ska kunna svara tvärsäkert. Däremot är jag övertygad om att jag gärna vill vara frisk och stark och kunna leva ett aktivt, socialt liv så länge som möjligt. Så, ska jag signa upp för en svensk klassiker? Kanske väntar till 110-årskrisen.