Miljö

Vattenbrist på Gotland – stopp för pooler

Det råder vattenbrist på Gotland. Foto: TT
Det råder vattenbrist på Gotland. Foto: TT

Vattenbrist råder på Gotland. På måndagen införs bevattningsförbud på hela ön, det vill säga för alla som får sitt vatten från det kommunala vattenledningsnätet.

Publicerad

Det blir förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till bevattning med spridare och biltvättning med slang. Dessutom införs förbud mot att fylla bassänger och pooler med kommunalt vatten.

– Förra året såg vattennivåerna goda ut i början av året, så vi väntade lite innan vi införde vattenförbud. Och när vi väl gjorde det var det för sent och det gav ingen effekt. Vi har tagit lärdom av det och bestämt att införa bevattningsförbud redan nu, säger Susanne Bjergegaard Petterson, vatten- och avloppschef vid Region Gotland.

Saknas regn

Det regnade mindre än vanligt på ön i fjol, liksom även 2016. Enligt Susanne Bjergegaard Petterson "saknas" därför två års nederbörd och stora vattenmagasin har inte har återhämtat sig. Hon poängterar också att nivåerna varierar över ön: vissa vattentäkter har lägre nivå än normalt medan andra nästan har full nivå.

Hur vattenbristen kommer att påverka Gotland i sommar beror mycket på vädret.

– Blir det en normal sommar kommer vi att klara oss, men blir det en 2018 i repris så kommer det bli tufft, säger Susanne Bjergegaard Petterson.

Transport av vatten

På Fårö, nordöst om Gotland, planerar man att köra ut vatten med bil. Blir problemen stora finns möjligheten att sänka vattentrycket i ledningarna på hela Gotland, vilket man gjorde under vattenbristen 2016.

– Att fylla en hink som i normala fall skulle ta en minut skulle då ta ungefär en kvart, säger hon.

Till sommaren kommer även ett nytt avsaltningsverk vara i drift på södra Gotland. Verket kommer att avsalta och rena havsvatten för att minska behovet av grundvatten.

– Det kommer att vara klart i sommar, men eftersom alla ledningar inte är färdigbyggda kommer verket först 2020 att täcka hela södra Gotland, säger Susanne Bjergegaard Petterson.

Enskilda vattentäkter omfattas inte av förbudet, men även för dessa uppmanar kommunen till sparsamhet.