Digitalisering

Var har flest tillgång till 100 Mbit/s?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Att Stockholm toppar listan över flest andel hushåll med tillgång till 100 Mbit/s förvånar nog inte. Men tvåan och trean överraskar. PTS presenterade nya siffror i dag.

Publicerad Uppdaterad

Två tredjedelar av alla hushåll och företag i Sverige hade tillgång till bredband på minst 100 Mbit/s i oktober 2015. Det rapporterar bredbandskartläggningen som presenterades i dag av PTS, Post- och telestyrelsen.

I Stockholm har 88 procent av hushållen tillgång till 100 Mbit/s faktisk hastighet.

Tvåa är Västerbotten, med en andel på 78 procent.

Trea är Gotland, med 76 procent. En kraftig ökning jämfört med året innan.

– Särskilt glädjande är att utbyggnaden sker i alla delar av landet, säger Catarina Wretman, stf generaldirektör på PTS, i en kommentar.

Orsaken är att utbyggnaden av fibernät fortsätter i hög takt, samt att yttäckningen för bredband i mobilnäten fortsätter också öka.

I oktober 2015 fanns täckning för bredband med en hastighet på minst 10 Mbit/s på 77 procent av Sveriges yta, enligt rapporten Mobiltäckning 2015. Det är en ökning med 26 procentenheter högre än året innan. PTS förklarar det med utbyggnaden med glesbygdsoperatören Net1:s teknikskifte från 3g till 4g, samt övriga operatörers fortsatta utbyggnaden av 3g och 4g.