Säkerhet

USA åtalar två kineser för cyberattacken Cloud Hopper som drabbade Sverige

Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT & AP Photo/Ng Han Guan/TT
Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT & AP Photo/Ng Han Guan/TT

Stora amerikanska it-företag som HPE och IBM hackades, men målet var deras kunder. Nu pekas statliga kinesiska hackare åter igen ut som ansvariga för industrispionaget som ska ha drabbat flera svenska organisationer.

Publicerad

På torsdagen väckte det amerikanska justitiedepartementet åtal mot två kinesiska medborgare som misstänks för ett serie dataintrång som drabbat 45 amerikanska myndigheter och teknikföretag. Attackerna ska ha pågått i minst 12 år och skett på uppdrag av den kinesiska staten.

De omfattande dataintrången avslöjades våren 2017 och har fått namnet Cloud Hopper. Sverige pekades ut som ett av de drabbade länderna – men än så länge finns inga offentliga uppgifter om vilka företag eller myndigheter som kan ha utsatts för intrång.

Angreppet ska ha skett genom att göra intrång hos stora it-leverantörer som ansvarat för driften av it-system hos andra företag och myndigheter. Enligt vad flera källor säger till nyhetsbyrån Reuters är två av it-leverantörerna som hackats de amerikanska teknikjättarna IBM och HP Enterprise. Företag som har en lång rad offentliga och privata kunder i Sverige. Inget av företagen vill kommentera uppgifterna.

Enligt stämningsansökan har de kinesiska hackarna ägnat sig åt storskaligt industrispionage och bland måltavlorna nämns Nasa, flottan och det amerikanska energidepartementet samt företag verksamma inom bland annat flyg-, försvars- och rymdindustrin.

Kina har åtskilliga gånger pekats ut som ansvariga för cyberattacken, men Sverige har än så länge inte pekat ut någon aktör. Efter åtalet igår skrev utrikesminister Margot Wallström på Twitter att attacker som Cloud Hopper är oroande.

Förutom USA och Sverige ska hackarna bakom Cloud Hopper ha attackerat företag i ett tiotal andra länder däribland Norge och Finland.