Digitalisering

US Army tar fram krigsspel

Amerikanska armén satsar 50 miljoner dollar på att ta fram krigsspel. Pengarna ska driva verksamheten i en särskild, militär spelenhet under fem år.

Publicerad

Spel för att utbilda soldater har länge varit ett aktuellt ämne. I Sverige utvecklades Foreign Ground som ett beslutsträningsspel, men det ligger på is i väntan på vidare finansiering. Andra mindre, lokala initiativ görs dock på olika svenska regementen med framför allt kommersiella spel. Både simulatorövningar och strider i första persons-skjutare.

Amerika har mer av allt men nu vill de komma vidare och införa bättre spelteknologi än det ”Darwars ambush” som används mycket i dag. Ett spel som bland annat tränar soldater i bakhåll och anfall i samband konvojer.

I ett projekt som kallas ”Game after ambush” vill armén lägga till en editor som ska ge full frihet i att modifiera terräng och uppdrag. Ett annat önskemål är att det ska vara möjligt att spela in och kunna utvärdera situationer ordentligt efteråt.

Men det är ett beställningsprojekt till en kommersiell, befintlig spelutvecklare. Ytterligare 50 miljoner dollar budgeteras för att skapa en helt ny spelstudio i egen regi som startar 2010.

Dessutom byggs nu 70 spelsystem som vardera består av 52 datorer på olika ställen där USA har intressen i världen. Där kan en hel pluton träna sig i strid på en virtuell yta som består av 100x100 kilometer. Det går också att koppla ihop olika delar av systemet online och ta in många mer soldater i ett visst scenario.