Säkerhet

Twitter ska ta itu med lögner om coronaviruset

För många vilseledande coronainlägg ska leda till permanent avstängning från Twitter. Foto: Matt Rourke/AP/TT
För många vilseledande coronainlägg ska leda till permanent avstängning från Twitter. Foto: Matt Rourke/AP/TT

Twitter ska börja varningsmärka inlägg som vilseleder eller ljuger om coronapandemin. Som exempel tar sociala medier-företaget inlägg som påstår att vaccin används för att skada eller kontrollera människor.

Publicerad

Förutom varningsflaggorna införs ett system för att stänga av personer som upprepade gånger lägger ut vilseledande påståenden på plattformen.

Första överträdelsen resulterar enbart i en uppmaning från Twitter att ta bort inlägget. Överträdelse två och tre resulterar i tolv timmars avstängning, medan nummer fyra ger sju dagars avstängning. En femte leder till att användaren blockeras permanent.

"Vi tror att sanktionssystemet kommer att bidra till att utbilda allmänheten om våra regler och minska spridningen av potentiellt farlig och vilseledande information", skriver företaget.

Sedan slutet av 2020 har Twitter tagit bort drygt 8 000 inlägg med felaktiga påståenden om pandemin. Även Youtube och Facebook har vidtagit åtgärder för att stävja spridningen av konspirationsteorier kring pandemin.