Innovation

Trump: Coronavaccin bara veckor bort

USA:s president Donald Trump med programledaren George Stephanopoulos under frågestunden i ABC. Foto: Yuri Gripas - Pool Via Cnp/TT
USA:s president Donald Trump med programledaren George Stephanopoulos under frågestunden i ABC. Foto: Yuri Gripas - Pool Via Cnp/TT

USA är bara veckor bort från att ha ett vaccin mot coronaviruset. Det säger åtminstone president Donald Trump. ”Vi är väldigt nära att ha ett vaccin, kanske tre eller fyra veckor”, säger Trump i en intervju med ABC.

Publicerad

Tidigare under tisdagskvällen hade presidenten enligt nyhetsbyrån AFP sagt till Fox News att ett vaccin var mellan fyra och åtta veckor bort.

Hur säkert detta vaccin kommer att vara oklart, då Trump även säger att hans regering inte tar lika lång tid på sig som hans föregångare Barack Obama skulle ha gjort, detta för att Obama skulle ha inväntat godkännande från läkemedelsmyndigheten FDA.

Flera experter, bland andra USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci, har tidigare sagt att ett vaccin som tidigast kan godkännas i slutet av året. Demokraterna har tidigare uttryckt oro för att Trump sätter tryck på flera myndigheter att godkänna ett vaccin före valet den 3 november, som ett led i att försöka bli återvald.

Men även utan ett vaccin tror Trump att coronaviruset försvinner, säger han, syftande på flockimmunitet.

– Det (viruset) kommer att försvinna även utan vaccin, men det kommer att gå mycket fortare med ett vaccin.

Enligt en opinionsundersökning publicerad av NBC News på tisdagen litar bara 26 procent av USA:s befolkning på Trumps tidigare uttalanden om att ett vaccin står för dörren, 52 procent tror inte på hans ord i frågan.

Drygt 6,6 miljoner amerikaner har smittats av coronaviruset och nära 196 000 personer har avlidit till följd av covid-19, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.