Digitalisering

Trögt för efterföljaren till sms

I takt med att sms-trafiken minskar hoppas telekombolagen på den avancerade efterföljaren Joyn. Men introduktionen går trögt.

Publicerad

De korta textmeddelandena i sms och motsvarigheten för bilder, mms, är på tillbakagång. Med smarta telefoner börjar kunderna använda olika gratistjänster som Skype för att kunna utföra mer än vad sms klarar av.

Telekombranschen har sedan flera år tillbaka jobbat på ett motdrag. En tjänst som på ett enkelt sätt ska erbjuda mer, exempelvis att skicka datafiler och video via mobilen.

Den tekniska standarden baseras på RSC (Rich Communication Services) och tjänsten marknadsförs under namnet Joyn. Tusen företag, operatörer såväl som hårdvarutillverkare, har anslutit sig till standarden. Joyn ska antingen erbjudas som app eller integreras i mobilen.

I början av december meddelade branschorganisationen GSMA att Spanien som första land drar igång Joyn på bred front. De tre stora operatörerna Movistar, Orange och Vodafone deltar.

I Tyskland har Vodafone just lanserat en betaversion av Joyn, och i Sydkorea uppger SK Telecom att man ska lansera Joyn innan året är slut.

Andra operatörer överväger att lansera Joyn under 2013. Men det finns även telekomanalytiker som anser att Joyn inte kan konkurrera med den uppsjö av gratistjänster som redan finns på marknaden.