Innovation

Trehjulingar, smarta soffor och rullbar tv – se bilderna på CES-prylarna

LG:s 4K-projektor. Foto: LG
LG:s 4K-projektor. Foto: LG
Smart kran med Alexa. Foto: Delta
Smart kran med Alexa. Foto: Delta
LG:s nya robotar. Foto: LG
LG:s nya robotar. Foto: LG
Udda trehjuling från Electra Meccanica. Foto: Electra Meccania
Udda trehjuling från Electra Meccanica. Foto: Electra Meccania
Rullbar tv från LG. Foto: LG
Rullbar tv från LG. Foto: LG
Smart soffa. Foto: Miliboo
Smart soffa. Foto: Miliboo
VR-dräkt. Foto: Teslasuit
VR-dräkt. Foto: Teslasuit

Snart är det dags: den 9 januari drar den stora teknikmässan CES i Las Vegas igång. Men redan nu kan vi berätta om - och visa - några av mässans största och galnaste nyheter.

Publicerad

Fordon

Räkna med tunga utannonseringar av elektriska fordon med olika grad av automation. Fisker har redan smygvisat sin Emotion. Kinesiska Byton är en elektrisk suv i mellanklassen. Kia ska demonstrera sin helelektriska konceptbil Niro. Toyota ska visa sin senaste forskningsbil och får konkurrens av svenska Autoliv. Electra Meccanica har en trehjuling som mest ser ut som om någon kapat en vanlig bil på mitten.

Smarta hemmet

Microsoft har börjat ta emot förbeställningar på ett Cortana-utrustat termostat, byggt av företaget Johnson Controls. Priset? 319 dollar. Google satsar stort på CES i år och mycket tyder på att de mest kommer att tala om högtalarserien Google Home och dess assistant som rätt och slätt kallas Google Assistant. En Alexa-kompatibel smart kran man styr med rösten? Japp, en sådan kommer att finnas på årets CES. Miliboos soffa är så smart att den kan ge en dåligt samvete. Den mäter nämligen hur länge man suttit i den. Tur att den fungerar som trådlös laddare också.

Robotik

LG satsar på robotar under produktnamnet Cloi. En av dem ska fungera som en uppdaterad version av kundvagnen.

TV

LG har inför mässan visat bilder på sin ihoprullbara 65-tumstv. Utöver detta har LG tagit med sig sin första 4K-projektor som kan projicera en bild över 150 tum. Den har dessutom handtag för att vi verkligen ska förstå att den går att ta med sig.

AR/VR

Vuzix har smarta glasögon på gång, med Amazons röstassistent Alexa inbyggd. Svenska Tobii kommer att vara på plats för att visa sin flora av lösningar för ögonspårning. HTC ser ut att visa ett VR-headset med betydligt högre upplösning än det som finns på marknaden idag. Teslasuit är en fullkroppsdräkt för VR-upplevelser som ska chocka användaren, bokstavligt talat. Den ger nämligen ifrån sig små elektriska stötar för att ge en känsla av beröring. Med tanke på dess ”sexpacksdesign” får man bara hoppas att fler än Batman kan använda den.