Populärteknik

Test: HP Elite Dragonfly – ”Inte jättetråkig”

Viktor Krylmark tycker att HP Elite Dragonfly är en designmässig fullträff. Foto: Viktor Krylmark
Viktor Krylmark tycker att HP Elite Dragonfly är en designmässig fullträff. Foto: Viktor Krylmark
Det är ganska roligt att leka med HP-pennan som är ett tillval till datorn. Foto: Viktor Krylmark
Det är ganska roligt att leka med HP-pennan som är ett tillval till datorn. Foto: Viktor Krylmark
Otroligt lätt. HP Elite Dragonfly väger inte ens 1 kg. Foto: Viktor Krylmark
Otroligt lätt. HP Elite Dragonfly väger inte ens 1 kg. Foto: Viktor Krylmark
Galaxy blue kallar HP färgen på datorn. Foto: Viktor Krylmark
Galaxy blue kallar HP färgen på datorn. Foto: Viktor Krylmark
Foto: Viktor Krylmark
Foto: Viktor Krylmark
Foto: Viktor Krylmark
Foto: Viktor Krylmark

HP Elite Dragonfly är en designmässig fullträff. Men hur är den att jobba med? Ny Tekniks Viktor Krylmark har testat HP:s nya 2-i-1-dator.

Publicerad

Hur rolig kan en dator från HP vara? Någonstans där tog jag avstamp när jag beslutade mig för att testa HP:s nya dator. Och visst ska jag väl lite längre ned komma med något sorts utlåtande. Men först: HP Elite Dragonfly, vad är det för något?

Det är en så kallad 2-i-1-dator, förlåt, 2-i-1 företagsdator, från HP. Med det menas att det är en dator och surfplatta i ett. Just 2-i-1 funktionen är ingenting HP är först eller unika med. Men det är likväl en trevlig funktion som gör datorn mer användbar.

2-i-1-datorn ska enligt HP vara världens första under 1 kg. Det här är en fullträff. Den är behändig att ta med sig, oavsett om den ska ner i väskan eller bara kånkas runt på jobbet.

För att få ned datorn till dess låga matchvikt är chassit till Elite Dragonfly gjort i CNC-fräst magnesium. 90 procent av magnesiumet är återvunnet. Dessutom har man petat in några procent så kallad ocean bound-plast i delar av högtalarsystemet. Med det menas plast som inte ingår i en traditionell återvinningsprocess utan har samlats in på annat sätt. Termen, ocean bound, syftar på att det här plastskräpet troligen hade hamnat i havet eller vattendrag.

Säkerhet

Förutom ökad miljömedvetenhet och en lätt dator har HP med Dragon Elite Dragonfly ägnat stor kraft åt säkerhet. En av funktionerna som har byggts in går under namnet HP Sure Sense, vilket är ett antivirusprogram som bygger på djupinlärning och ai. Skulle olyckan vara framme så kan användaren återställa datorn med HP Sure Recover.

Det finns en fingeravtrycksläsare precis under tangentbordet. Den kan man använda för att logga in på datorn. Tyvärr är det inte en av de bättre jag har testat. Vid flertalet tillfällen tvingas jag knappa in mitt lösenord då läsaren har haft svårt att scanna av mitt finger.

För ökad säkerhet när man jobbar i offentliga miljöer finns i vissa datorer funktionen Sure View. Det innebär att man med ett knapptryck kan dimma skärmen så att personer runt om dig på säg tåget inte kommer att kunna se vad du gör på datorn. Ett fysiskt skärmfilter behövs därmed inte. Det här är dock inte en funktion jag kunnat testa, då testdatorn inte var utrustad med den.

Digitalt jobb

Elite Dragonfly är ämnad för jobb. Och i en alltmer digital värld ökar också kraven på att jobbet ska kunna skötas digitalt. Därför har HP byggt in funktioner för att underlätta en sådan vardag, till exempel för digitala möten.

När datorn har testats vid ett videomöte levererar datorn bra ljud till de på plats, samt bra ljud till dem som ringer in. HP:s samarbete med Bang Olufsen verkar ge frukt. Datorn har riktade högtalare samt mikrofoner på datorns lock vilket gör att den lyssnar in rummet bättre. Algoritmen i datorn jobbar också aktivt med att filtrera bort störande ljud, som tangentbordssmatter.

2-i-1-lösningen känns smidig. Datorn reagerar snabbt om man vill växla läge till surfplatta, och den reagerar lika snabbt när man vill återgå till pc-läge. Jag uppskattar möjligheten att ställa datorn som ett tält. Datorn agerar då som ett eget stativ om man till exempel vill titta på en video. Skärmen är också förvånansvärt behaglig att titta på.

Den medföljande pennan. Vad ska man säga om den?

Jag har egentligen inget andra digitala pennor att jämföra med. Men jag upplever att den är hyfsat responsiv. Trycker jag hårdare när jag skriver eller skissar så blir linjerna tjockare, och förstås tunnare om jag är lättare på handen.

Det är däremot rätt oklart vad pennan ska vara bra för. Förutom att den är just rätt kul. Anteckna under möten? Känns kontraproduktivt. Möjligen för att ta skärmdumpar och lämna kommentarer på dem. Det funkar rätt smidigt, men det kräver också lite tankekraft att veta att man har den där pennan som ett alternativ under sin arbetsdag. Inte helt naturligt tycker jag, när man sitter där med sin maskin.

Kul då?

Datorn är förvånansvärt fin – roligt att HP har vågar ta ut svängarna när det kommer till design. Den mörkblå (galaxy blue) lättviktaren passar bra på mitt bord och i min hand när jag är på språng. Jag behöver inte skämmas för den. Så är det inte alltid med HP-datorer. Det enda minuset med skalet är att det lätt blir fettfläckar på den.

Men hur rolig är den? Möjligheten att vinkla datorn i 360 grader, den smidiga 2-i-1-lösningen samt den egentligen rätt onödiga pennan gör att datorn faktiskt känns rätt kul och pigg. Den är ett lyft från andra HP-datorer jag jobbat med tidigare, speciellt skärmen är ett stort lyft.

Sen är det inget kraftpaket i sig. Det integrerade grafikkortet är ganska klent, så du ska inte vänta dig en smärtfri arbetsdag om du har ett grafiktungt jobb eller vill spela spel på lunchen. Men för dig som labbar i Excel, sätter ihop power points, eller liknande, så håller den måttet.

Så, datorn är snygg, den är väldigt lätt, och den är kraftfull nog för ”vanliga” arbetsuppgifter. Förutsatt att man gillar operativsystemet Windows så räcker det väl ganska långt. Men priset är värt att notera, Elite Dragonfly kostar cirka 20 000 kronor, och det du i huvudsak betalar för är design och bärbarheten.

Specifikationer: HP Elite Dragonfly

Operativsystem: Windows 10 Pro.

Processor: Intel Core i7-8565U 1,80 GHz. 4 kärnor, 8:e generationen.

Lagring: 512 GB SSD.

Ram-minne: 16 GB.

Grafikkort: Intel UHD Graphics 620.

Upplösning: 1920x1080, 60 Hz.

Skärmstorlek: 13,3 tum.

Batteritid: Upp till 24,5 timmar.

Trådlöst nätverk: Wi-Fi 6.

Portar: 2 Thunderbolt (USB Type-C-uttag, strömförsörjning 3,0 stöds), 1 USB 3.1 Gen 1 (för laddning), 1 kombinerat hörlurs-/mikrofonuttag, och 1 HDMI 1.4.

Mått: B: 30,43 cm D: 19,75 cm H: 1,6 cm.

Vikt: 0,99 kg.

Pris: Från 19 999 kronor.