Digitalisering

Succén Super Mario fyller 30

Super Mario Bros lanserades den 1985 och var det mest sålda tv-spelet i över 20 år. Foto: TT
Super Mario Bros lanserades den 1985 och var det mest sålda tv-spelet i över 20 år. Foto: TT

I september 1985 slog en intetsägande, om än lite hyperaktiv, rörmokare världen med häpnad. Sedan dess är inget sig likt. Det handlar självfallet om Super Mario, spelföretaget Nintendos storsäljande figur som nu – efter fler än 500 miljoner sålda spel – fyller 30.

Publicerad

– Super Mario är ett otroligt stort fenomen inom spelvärlden och samtidigt lite svårförklarat, eftersom han är en väldigt alldaglig figur, säger Tobias Bjarneby, chefredaktör för speltidningen Level samt författare till boken ”8-bitar” om Nintendo.

Det är alltså inte figuren själv som ligger bakom succén. I stället är det alla de världar som den mustaschprydde rörmokaren besöker som roar och utmanar spelarnas fantasi.

– De är surrealistiska och ger en känsla av att nästan allt kan hända. Spelen är oerhört smart konstruerade, säger Tobias Bjarneby.

Super Mario Bros lanserades den 13 september 1985 och i över 20 år var det det mest sålda tv-spelet genom tiderna med över 40 miljoner sålda exemplar.

Till skillnad från andra spel var Super Mario Bros ett sidscrollande plattformsspel vilket gjorde att spelvärlden kändes nästintill oändlig, jämfört med de statiska spelplaner som tidigare spelkonsoler kunde hantera.

– Även om Super Mario Bros inte uppfann den här tekniken så satte det en standard som på många sätt håller än i dag. Super Mario tog tv-spelen till en helt ny nivå.

Gilla Ny Teknik på Facebook