Miljö

Studien visar – nu faller mikroplast över Antarktis

Forskarna samlar in prover – i snitt innehöll en liter smält snö 29 partiklar. Foto: Bella Zeldis
Forskarna samlar in prover – i snitt innehöll en liter smält snö 29 partiklar. Foto: Bella Zeldis

De små partiklarna färdas med luften. Forskare hittade mikroplast i nysnö från tämligen orörda delar av Antarktis.

Publicerad

Mikroplast letar sig ner i våra vattendrag och färdas vidare ut i havet, men de 1 nm till 5 mm stora partiklarna är även luftburna. Ekosystemet påverkas ner till de minsta organismerna, och till slut hamnar plasten i oss. Studier pekar mot att den bland annat kan påverka människans reproduktion.

Även landområden där få människor rör sig har drabbats av den flyktiga plasten, och nu kommer dåliga nyheter från den mest orörda kontinenten. 2019 samlade forskare in 19 prover med nyfallen snö i Antarktis – nu visar en studie att samtliga innehöll mikroplast. Det skriver Interesting Engineering.

”Hittar mikroplast var vi än letar”

13 prover togs i områden utsatta för väldigt lite mänsklig aktivitet, medan resterande material samlades in nära flera forskningsstationer. I snitt innehöll en liter smält snö 29 partiklar, men i proverna tagna nära stationerna var nivåerna tre gånger så höga.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Cryosphere on Wednesday. En av medförfattarna konstaterar att hon inte är förvånad över upptäckten.

– Från de studier som har publicerats under de senaste åren har vi lärt oss att vi hittar luftburen mikroplast var vi än letar efter den. Och trots allvarliga varningar från tungt vägande instanser inom klimatförändringar och föroreningar så fortsätter tillväxten av människans industri – och därmed är mikroplast i Antarktis bara den senaste förutspådda, hemska upptäckten, säger Laura Revell, som är forskare vid University of Canterbury på Nya Zeeland.