Populärteknik

Studie visar: Din avföring är full av mikroplaster

Foto: Alamy
Foto: Alamy
Små plastkulor tillsätts i en del kosmetiska produkter och riskerar att hamna i haven. Här är plastkulor som har funnits i skrubbkrämer. Foto: RMIT University
Små plastkulor tillsätts i en del kosmetiska produkter och riskerar att hamna i haven. Här är plastkulor som har funnits i skrubbkrämer. Foto: RMIT University

Forskarnas studie i Finland och ytterligare sju länder visar att människor har mängder av mikroplaster i sin avföring.

Publicerad

– Detta är den första studien av sitt slag och bekräftar det som vi länge misstänkt, att plasten i slutändan når människans tarm, säger forskaren Philipp Schwabl vid Medicinska universitetet i Wien, under presentationen av forskningen på konferensen United European Gastroenterology.

– De minsta mikroplastiska partiklarna kan komma in i blodflödet, lymfsystemet och till och med nå levern, fortsätter han enligt Forbes.

Forskare vid österrikiska miljöorganisationen Environment Agency Austria och medicinska universitetet i Wien granskade avföring från testpersoner i åtta länder: Finland, Italien, Japan, Nederländerna, Polen, Ryssland, Storbritannien och Östterrike.

Nio olika typer av plastpartiklar hittades

Resultatet visade att samtliga testpersoner hade plastpartiklar i avföringen, ett genomsnitt av 20 plastpartiklar per 10 gram bajs. Nio olika typer av plast hittades varav polypropylen, vanligt i plastflaskor, och polyetylen, som finns i plastpåsar, var vanligast förekommande. Forskarna hittade även plast av den typ som finns i PVC-rör.

Deltagarna i studien fick uppge vad de åt under veckan före testerna lämnades. Samtliga uppgav att de hade druckit från plastflaskor och ätit mat förvarat i plast av något slag.

Enligt forskarna är resultatet problematiskt av flera anledningar, skriver Business Insider. Mikroplasten kan ge giftiga kemikalier och patogener en väg in i kroppen. Dessutom kan plastpartiklarna leda till att immunförsvaret i tarmarna försvagas.