Digitalisering

Studenter trakasseras vid LTH

(Uppdaterad). Studenter på Lunds tekniska högskola ska ha utsatts för återkommande trakasserier av andra studenter.

Publicerad

En grupp studenter ska ha utsatt flera andra studenter för trakasserier en längre tid, skriver tidningen Metro. Gruppen ska ha varit aktiv sedan 2010.

Tidningens uppgifter bekräftas av Annika Mårtensson, prorektor på LTH.

– Vi har under vintern-våren 2013 klarlagt vilka studenterna är. De har sagt glåpord och haft dålig attityd mot andra studenter. De har också försökt utesluta andra studenter från gemensamma aktiviteter. En del av de drabbade har då känt sig mycket träffade och mått dåligt medan andra inte brytt sig så mycket, säger Annika Mårtensson, prorektor på LTH.

Metro skriver att främst kvinnor drabbats av trakasserier, men Annika Mårtensson hävdar att även manliga studenter drabbats. Hon säger också att den trakasserande gruppen, som bestått av ett tiotal män, nu har upplösts.

Vad har ni gjort åt detta?

– Vi har pratat med dessa studenter om deras uppförande. Första steget var att få dem att förstå följderna av sitt agerande. Det var uppenbart att de flesta inte reflekterat över detta men efter samtalen kom de till insikt. Vi har också förklarat att om detta inte upphör kommer vi att gå vidare till disciplinnämnden.

Rasmus Kjellén, ordförande för Teknologkåren vid LTH, tycker att skolans ledning har skött ärendet bra.

– Det rör sig om en liten grupp om man tänker på att LTH har cirka 7 000 studenter. Det vi gör nu är att jobba aktivt inför hösten så att alla ska känna sig välkomna, säger han.

Enligt Rasmus Kjellén befinner sig de berörda studenterna i mitten av sina utbildningar.