Digitalisering

Stora planer inför ”Hackaton”

Om en månad börjar Gothenburg Startup Hack - ett maraton i att utveckla den bästa digitala produkten. Ett tjugotal lag tävlar mot varandra i tävlingen som fått stora Sponsorer som Google och Spotify.

Publicerad

I det anrika bankvalvet i Chalmerska huset i Göteborg inleds den 3 maj Gothenburg Startup Hack. Där tävlar teknikintresserade i lag för att utveckla den bästa digitala produkten.

Tävlingen pågår i tolv timmar och lagen består av tre till fem personer som får slå sina kloka huvuden ihop och koda för glatta livet. Arrangemanget kallas för "Hackaton", ett slags hackermaraton.

Redan i kväll är det en samling på storsponsorn Spotifys kontor i Göteborg där lagens idéer inför tävlingen kommer att diskuteras.

Allt ifrån studenter till erfarna hackare slåss om förstaplatsen.

– Vi har varit i kontakt med många av Göteborgs startups-företag, säger Thomas Ohlsson, en av huvudarrangörerna.

Jätten Google anslöt sig också som sponsor efter att Thomas Ohlsson varit i San Francisco och kommit i kontakt med en av Googles professorer. Han berättade om projektet och storföretaget hakade på idén. Det här är också en av de första gångerna som Google sponsrar ett event i Göteborg.

– De tyckte att det lät jättekul, säger Thomas Ohlsson. Vi vill att det ska finnas fler av den här typen av event i Göteborg.

Han säger att fler och fler studenter i dag är intresserade av att komma igång med egna såkallade startups - företag som utvecklar sin idé till något livskraftigt. Det kan vara att någon kommer på en idé som allmänheten har nytta av.

Vissa studenter kan tycka att det är farligt att gå ut i entreprenörskap, och det här är ett sätt att skapa kontakt mellan dem och företagen, säger Thomas Ohlsson.

Arrangörerna har jobbat med eventet sedan i november förra året och nu räknar man med att 20 till 30 lag kommer att ställa upp.