Opinion

”Stora FoU-satsningar på ny fordonsteknik”

Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Ny Tekniks stora kartläggning FoU-ligan 2017 visar att investeringarna att utveckla ny fordonsteknik växer, konstaterar Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Publicerad Uppdaterad

Under årets Almedalsvecka trängde Volvo Cars igenom det politiska mediebruset och skapade stora rubriker när vd:n Håkan Samuelsson oväntat gick ut med beskedet att man redan 2019 går över till att enbart tillverka el- och hybridbilar.

Beskedet möttes av förvåning, glädje och kritik. Aftonbladets välkände motorskribent Robert Collin tillhörde den sista gruppen. Han sågade uttalandet rejält med motiveringen att det helt enkelt inte går att ställa om produktionen så snabbt.

Oavsett vem av Samuelsson och Collin som får rätt är satsningen inte oväntad. Ny Tekniks stora kartläggning FoU-ligan 2017 visar att investeringarna att utveckla ny fordonsteknik växer jämfört med tidigare år. Hållbarhet och miljötänk genomsyrar satsningarna, och mycket av utvecklingen sker glädjande i Sverige.

I över 20 år har vi årligen publicerat FoU-ligan. Våra reportrar Anna Orring och Peter Ottsjö har gjort ett gediget jobb med att sätta ihop listan och analysera trenderna. Sammanställningen visar att toppskiktet är intakt. Ericsson är fortfarande etta och meddelar att företaget ska öka antalet ingenjörer inom FoU med cirka 1 000 personer de kommande tre åren. Ta del av hela listan här. Vi synar de 32 största företagen inom FoU, och vad de prioriterar de kommande åren.

Det här är vårt första nummer efter sommaruppehållet. Och min debut som chefredaktör. Mitt övergripande mål är att jag tillsammans med mitt duktiga team med Sveriges vassaste teknikjournalister och dig som läsare ska utveckla vårt ekosystem (print, webb, mobilt och sociala kanaler) till att bli ett ännu mer värdefullt och inspirerande verktyg för dig i ditt arbete, i din karriär och för ditt eget nöjes skull.

Tveka inte att höra av dig om du har idéer och insikter i områden du tycker vi ska kika närmare på.