Digitalisering

Startup gör smarta hem enkla: ”Att saker kopplar upp sig ska vara naturligt”

Claysters grundare Rikard Strid.
Claysters grundare Rikard Strid.

Det ska vara lika lätt att koppla upp en pryl mot nätet som det är att koppla in en glödlampa, anser iot-företaget Clayster.

Publicerad

– Om internet of things ska slå igenom på bred front måste uppkopplingen vara gratis, säger Claysters grundare Rikard Strid.

Det är ena delen av företagets vision för en framtid där iot når sin fulla potential.

– Att saker kopplar upp sig mot internet ska vara lika naturligt som att en lampa lyser när den ansluts till ett vägguttag.

Det andra målet är att särskilja vem som äger och vem som använder en produkt. Ett företag kan få samla in data från din sensor, med det ska vara tydligt att både datan och sensorn tillhör dig.

– Användaren kan vara SMHI som vill ha kontakt med min väderstation, men det är jag som äger väderstationen och därför ska jag kontrollera den relationen, menar Rikard Strid.

Här kommer Clayster in. Bolaget har utvecklat en teknik som ska samordna sakernas internet där all data öronmärks för att inte hamna i orätta händer.

Rikard Strid själv har varit i branschen sedan barnsben.

– Jag har hållit på med uppkopplade fastigheter hela mitt liv, berättar han.

Hans pappa grundade Göteborgsföretaget KTC som sysslat med fastighetsautomatisering sedan 1980-talet. Clayster i nuvarande form tog fart 2014 när Rikard började jobba med ett Vinnova-projekt som skulle hitta nya lösningar för att koppla upp det smarta hemmet.

Han förstod att en viktig del i ekvationen var hur de uppkopplade sakerna skulle kommunicera. Lösningen kom från högsta auktoritet. Rikard Strid sökte kontakt med Vint Cerf, en numera Google-anställd legendar som brukar kallas internets fader.

– Och jag fick svar! Jag får fan gåshud varje gång jag får svar från honom, berättar Rikard Strid.

Vint Cerfs rekommendation stavas XMPP. Ett välbeprövat protokoll för datorkommunikation där säkerhet och ägandeskap finns inbyggt. I stort sett alla chattprogram använder XMPP för att säkerställa att dina meddelanden hamnar rätt.

Vint Cerf ansåg att protokollet skulle kunna användas i iot för att se till att datan som skickas från dina sensorer hamnar hos rätt mottagare. Där lades den tekniska grunden för Claysters plattform.

Vinnova-projektet drog i gång och fastigheter i Göteborg och Stockholm fick testa lösningen. Husens inbyggda sensorer, termostater och kontrollsystem samordnades via Claysters teknik.

– Bolagen bygger in sensorinfrastruktur i nya lägenheter, det kostar ju ingenting. Men för att det ska fungera måste den som flyttar in i bostaden få hjälp att koppla tjänster till de inbyggda enheterna, säger Rikard Strid.

Via Claysters teknik kunde hyresgästerna välja vilka digitala tjänster som ska anslutas utifrån vilka sensorer som finns i lägenheten. Som en appbutik för hemmet.

Men för att Claysters vision ska bli verklighet krävs hjälp från operatörerna. Prylarna ska koppla upp sig gratis och enkelt. Trafikkostnaden ska inte dras från ägarna, utan från dem som levererar tjänster.

Vinnova-projektet tog slut vid årsskiftet, men Clayster arbetar vidare tillsammans med Telia. De har blivit en del av operatörens innovationshubb Purple Plus, och jobbar tillsammans för att skapa nya affärsmöjligheter och bredda tekniken från det smarta hemmet till en allsidig iot-lösning.

Skulle Clayster och liknande lösningar utebli tror Rikard att vi förlorar på det i längden. Prylarna i våra smarta hem riskerar att bli låsta till tjänster från sina tillverkare. Det vore som att gå tillbaka till en tid innan smartphone-mobiler slog igenom, då du fick nöja dig med telefonernas förinstallerade appar.

– Tänk dig att du köper en Iphone och inte kan installera några appar. Apples framgång med Iphone bygger på att de insåg att vi ville göra olika saker med våra mobiler, menar Rikard Strid.

Rikard Strid på det lilla Göteborgsföretaget Clayster utvecklar en teknik för att göra det uppkopplade hemmet enkelt och säkert.

Clayster

Grundades: 2014.

Anställda: 3.

Omsättning: 11,7 miljoner kronor (2016).

Ägare: KTC Göteborg AB.