Populärteknik

Star Wars-fans har gjort om ikonisk filmscen – tog 2,5 år

1977, ett episkt slag mellan Darth Vader och Obi-Wan. Nu finns en kortfilm där de visuella detaljerna moderniserats - och Star Wars-fansen verkar gilla vad de ser.

Publicerad

Året var 1977 och en av de mest omtalade scenerna ut Star Wars-sagan filmades. Darth Vader gör upp med Obi-Wan i en runda tre minuter lång lasersvärdsbatalj. Orginalscenen kan du se här.

Det är ju charmigt och häftigt vad man lyckades åstadkomma redan då. Men scenen är rätt statisk. Kameran rör sig längs marken, och sättet de fäktas på känns lite ”old school”.

Hur hade det hela sätt ut om det spelades in i dag? Det har ju hänt en del med filmtekniken sedan 1977. Fans har undrat, och nu finns svaret.

VFX-teamet FixitinPost tog tag i saken och har tillbringat 2,5 år på att förfina filmscenen. Man har lagt till mer bilder, och klippt ihop slaget med annan action, vilket gör att hela scenen känns mer intensiv.

För sajten Fastcompany meddelar Christopher Clements från FixitinPost att gruppen inspirerades av ”Vader-scenen från Rouge One”. De blev eld och lågor och ville att den intensiteten även borde begåvas i den där klassiska scenen från över 20 år sedan.

Utöver lite adderande av film, är det endast efterproduktion av befintligt material man haft att jobba med. FixitinPost är alltså specialiserade på VFX (Visual Effects), man kan förklara det som processen som tar vid för att manipulera scener som filmats eller skapa helt nya element i en film.

Resultatet av jobbet blev ”Star Wars SC38 Reimagined”, som nu är publicerad på Youtube och har på bara några dagar håvat in över 5 miljoner visningar. Och sett till kommentarer under videon verkar filmvärldens mest kräsna fans rätt nöjda. Vad tycker du själv? Kortfilmen ser du nedan.