Digitalisering

Spårningstekniken sätter skådespelaren i fokus

Kameran kommer själv att kunna ha koll på skådespelarna och var fokus ligger i framtiden. Det ska ge färre omtagningar. Foto: Miko Lazic
Kameran kommer själv att kunna ha koll på skådespelarna och var fokus ligger i framtiden. Det ska ge färre omtagningar. Foto: Miko Lazic
Miko Lazic Foto: Moonlighting Industries
Miko Lazic Foto: Moonlighting Industries
Prototypskiss för det automatiska fokussystemet. Foto: Miko Lazic
Prototypskiss för det automatiska fokussystemet. Foto: Miko Lazic

Spårningsteknik från Saab ska ge oss skarpare skådespelare. Det hoppas filmfotografen och regissören Miko Lazic.

Publicerad

Autofokus är en självklarhet för amatörfotografen, men fortfarande en dröm för filmproffs. När en spelfilm ska spelas in krävs mycket planering och jobb för att se till att skärpan hamnar på rätt ställe. Miko Lazic, som har jobbat som både fotograf och regissör, har räknat ut att runt 20 procent av tagningarna måste göras om för att skärpan hamnat fel.

– Det är inte bara ekonomiskt idiotiskt, utan också ett stort irritationsmoment som gör alla på en inspelning negativt inställda, säger Miko Lazic.

Att använda en traditionell autofokus är inte ett alternativ, enligt honom. När man gör film behöver fotografen kunna styra fokus eftersom det är en del av berättandet i filmen. Det går heller inte att ha ett fokus som hoppar fram och tillbaka.

– Man måste ha ett fokus som är smart och kan spåra ett visst objekt, säger Miko Lazic.

För att åstadkomma detta har hans företag Moonlighting Industries tagit hjälp av företaget Combitech, som ingår i försvarskoncernen Saab.

Med hjälp av deras teknik har Miko Lazic tagit fram en kamera som monteras ovanpå en filmkamera. Kameran håller koll på  de individuella skådespelarna i en scen och kan sedan med hjälp av motorer styra fokus på filmkameran.

När systemet är färdigt ska det kunna känna igen individuella skådespelare. För att fotografen ska kunna styra på vem fokus ska hamna har Miko Lazic utvecklat en speciell handkontroll.

– Den har också en ratt för att styra hur snabbt fokusen ska flyttas. Det finns en konstnärlig tanke bakom tekniken, säger Miko Lazic.

Hittills ha han tagit fram en demonstrator för systemet. Nästa steg är att bygga en fungerande prototyp. Tanken är att det till slut ska finnas tre varianter av fokusverktyget för att passa allt från bröllopsfotografer till långfilmsinspelningar.

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!