Innovation

Solsystemets mest avlägsna objekt upptäckt?

Dvärgplaneten Pluto. Bild från rymdsonden New Horizon. Foto: Nasa
Dvärgplaneten Pluto. Bild från rymdsonden New Horizon. Foto: Nasa

Astronomer har hittat ett tidigare okänt objekt långt bortanför Pluto. Himlakroppen, döpt till Far Far Out, tros vara den mest avlägsna som hittills har upptäckts i vårt solsystem. Med lite tur kan den ge forskarna ledtrådar i jakten på något betydligt större - en nionde planet som en del tror lurar någonstans där ute.

Publicerad

Det var när ett snöoväder slog till mot Washington DC i USA och astronomen Scott Shepard inte kunde hålla ett planerat föredrag, som han riktade sitt teleskop mot solsystemets ytterkant i stället.

Planen var att fortsätta jakten på en än så länge helt hypotetisk nionde planet som, enligt vissa astronomer, borde finnas någonstans långt bortanför Pluto, det vill säga allra längst ut i vårt eget solsystem. Någon jätteplanet av Neptunus storlek hittade han dock inte, men väl ett ännu icke identifierat objekt på ett avstånd som är 140 gånger större än sträckan mellan solen och jorden, eller 3,5 gånger det mellan jorden och Pluto, skriver Science News.

Objektet döptes till Far Far Out (ungefär Långt, långt ute) och är, om det bekräftas, det andra som Scott Shepard vid Carnegie Institution for Science Washington DC och hans kollegor vid andra lärosäten upptäckt på kort tid. För så sent som i december förra året presenterade de en dittills okänd dvärgplanet på "bara" 120 gångers avstånd som det mellan solen och jorden, ett objekt som för tillfället går under namnet Far Out.

Forskarna är exalterade. För även om vare sig Far|Far|Out eller Far|Out är några jätteplaneter, så kan de bli viktiga pusselbitar i jakten på en sådan. Med hjälp av deras banor runt solen skulle det kunna bli enklare att räkna ut om, och i så fall var, denna planet gömmer sig någonstans.