Digitalisering

”Sms-ersättaren är svår att få lönsam”

En uppföljare till dagens sms lär inte bli lätt att tjäna pengar på, menar kritiker. Foto: Jörgen Appelgren
En uppföljare till dagens sms lär inte bli lätt att tjäna pengar på, menar kritiker. Foto: Jörgen Appelgren

Sedan flera år planerar telekombranschen för tjänsten Joyn – en uppföljare till sms och mms. Men medan sms varit en kassako är frågan om operatörerna kommer att kunna ta betalt för Joyn.

Publicerad

Med snabbare och bättre datatrafik i mobiler med 4g är det tänkt att Joyn ska erbjuda chatt, fildelning och videodelning med hög kvalitet och blixtsnabb uppkoppling. Och i adressboken ska man se vem som är uppkopplad.

Pilotlanseringar har gjorts i bland annat Tyskland och Spanien, men först om några år väntas Joyn bli allmänt tillgänglig.

– Någon gång mellan 2015 och 2017 finns tjänsten i alla nät och fungerar bra, tror Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream som har en lång rad av världens mobil-operatörer som kunder.

Joyn kan ses som en uppföljare till sms, men medan sms 2010 gav globala intäkter på över 100 miljarder dollar lär Joyn bli en mager affär för operatörerna.

– De kommer inte att kunna ta betalt. Det blir mer en hygienfaktor som operatörerna erbjuder för att försöka behålla kunder i sina nät, säger Bengt Nordström.

Anledningen är konkurrensen från motsvarande nättjänster som redan är tillgängliga som appar i mobilerna.

– Ledtiden för alla industriella försök att lansera den här typen av tjänster är enormt lång, ofta fem till sju år från idé till realisering i nät och telefoner. Samtidigt tar det bara veckor att lansera något nytt på internet, påpekar Bengt Nordström.

Ett av de argument telekombranschen använder för egna mobiltjänster är hög kvalitet och säkerhet. Och Bengt Nordström tror att möjligen myndigheter och företag där säker kommunikation är viktig, exempelvis advokatkontor och investmentbanker, kan vara beredda att betala för det.

– Men det några av mina operatörskunder glömmer bort är att alla andra tjänster också blir bättre med 4g. Och om man inte är beroende av avancerade lösningar i näten går det mycket snabbare att sprida en tjänst. Hastigheten slår allt som telekomvärlden har som fördel i kvalitet, säger Bengt Nordström.

Även från svenskt operatörshåll finns tveksamhet.

– Tjänsten har i dagsläget inga stora unika funktioner mot andra tjänster. Vi följer utvecklingen noga, men i dagsläget har vi inga planer på att implementera den i Sverige, säger Samuel Skott, affärsområdeschef för Tele2 Privat.

Tre populära mobilappar för chatt och fildelning

Skype

Textchatt, röst- och videosamtal samt fildelning. Över 600 miljoner användare.

Wechat

Textchatt och walkietalkiefunktion samt fil- och videodelning. 200 miljoner användare.

Viber

Tjänst för text-, bild- och videomeddelanden, samt röstsamtal. Över 140 miljoner användare.