Krönikor

”Smärtgränsen är nådd, Apple”

Kalle Wiklund är reporter på Ny Teknik Foto: Jörgen Appelgren
Kalle Wiklund är reporter på Ny Teknik Foto: Jörgen Appelgren
Den nya Iphone X - visas i ett showroom. Foto: Marcio Jose Sanchez
Den nya Iphone X - visas i ett showroom. Foto: Marcio Jose Sanchez
Presentationen av Iphone X - Tim Cook talar om Apples senaste produkt. Foto: IBL
Presentationen av Iphone X - Tim Cook talar om Apples senaste produkt. Foto: IBL
Med ansiktsigenkänning, Face-ID, ska användare låsa upp nya Iphone X. Foto: IBL
Med ansiktsigenkänning, Face-ID, ska användare låsa upp nya Iphone X. Foto: IBL
Iphone X, Tim Cook presenterar lyxvarianten av Iphones. Foto: IBL
Iphone X, Tim Cook presenterar lyxvarianten av Iphones. Foto: IBL

11 495 kronor. Med den prislappen kommer Iphone X enbart att bli en angelägenhet för ytterst få, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Publicerad

Iphone var långt ifrån den enda smarta mobilen på marknaden när den kom 2007. Men det går inte att förneka att Apples första telefoner utgjorde startskottet för en ny era i telekombranschen.

Mycket har dock hänt i mobilvärlden sedan den första Iphone-modellen presenterades.

Apples främsta styrka har alltid bestått i paketeringen av funktioner, snarare än ren innovationskraft. Inom det området blev Apple omsprunget av konkurrenterna för länge sedan.

Tisdagskvällens lansering har därför beskrivit som Apples viktigaste på åratal. Nu skulle bolaget visa att det är kapabelt att peka ut riktningen för framtidens mobiltelefoner.

Och det nya flaggskeppet Iphone X för faktiskt med sig en hel del intressanta nyheter.

Den första är Apple inte ensamt om. Jag talar naturligtvis om skärmen som täcker mer eller mindre hela framsidan. Vi har sett det tidigare på flera av konkurrenternas modeller under 2017.

Men Apple går ett steg längre genom att också ta bort den klassiska hemknappen. Istället ska telefonen delvis styras med en uppsättning gester.

Läs mer:

Apple framhäver själva ofta hur lättanvända deras produkter är. Här finns en utmaning som heter duga.

Men om Apple lyckas, och bestämmer sig för att dela med sig av tekniken till tredjepartsutvecklare, kan det mycket väl öppna för helt nya sätt att använda appar i framtiden.

Att hemknappen är väck för oss vidare till kvällens mest intressanta nyhet: Face id, som gör det möjligt att låsa upp telefonen med ansiktet.

Kärnan i tekniken utgörs av en uppsättning kameror och en infraröd sensor. Genom att projicera infraröda punkter på ditt ansikte, och sedan skanna av dessa, skapas en 3d-bild av ditt anlete.

Neurala nätverk som har byggts in i ett separat chipp på den nya processorn A11 Bionic ska göra det möjligt att bearbeta och tolka 3d-bilderna i realtid.

Inte heller på denna front är Apple först. Konkurrenterna har erbjudit ansiktsinloggning en längre tid.

Men till skillnad från Samsungs lösning för ögon-skanning, som delvis förlitar sig på tvådimensionella bilder, använder Apples teknik alltså 3d-modeller över en större yta – vilket gör det svårare att lura systemet.

Exakt hur tillförlitligt Face id är återstår att se. Men det ska intressant att se hur Apple drar nytta av tekniken framöver.

Redan innan Iphone X hade lanserat visste vi att den skulle bli dyr. Nu vet vi att den billigaste modellen ligger på hisnande 11 495 kronor.

Med ett pris på den nivån blir Iphone X sannolikt enbart en angelägenhet för ytterst få.

Mitt råd? Vänta i några Iphone-generationer. Teknikutvecklingen gör att premiumfunktioner tenderar att rinna nedåt i prisklasserna. Ett exempel är 4G, som från början enbart fanns i ett fåtal lyxmodeller.

Samma resa väntar för skrytfunktionerna i Iphone X, tro mig.