Populärteknik

Smarta glasögon ska hjälpa blinda att ”se”

Arias system låter mänskliga assistenter se vad den blinde personen har i sin omgivning. Foto: Aira
Arias system låter mänskliga assistenter se vad den blinde personen har i sin omgivning. Foto: Aira

CES 2017. Amerikanska Aira har utvecklat ett system som drar nytta av kroppsburna kameror och mänskliga assistenter för att förenkla vardagen för synskadade.

Publicerad

Ny Teknik har tidigare rapporterat om glasögonkameran My Eye, som kan hjälpa dem med nedsatt syn genom att filma text som användaren pekar på och sedan läsa upp den.

Teknikföretaget Aira har tagit fram en lösning som enligt bolaget ska kunna fungera som en slags visuell tolk för blinda.

Genom att använda kroppsburna kameror – antingen fästa på ett par glasögon eller en mobil – samlar Airas system in foton av vad som finns i den synskadades omgivning.

Videoströmmen, tillsammans med koordinater från Google Maps och annan information, skickas sedan vidare till en mänsklig operatör, som i realtid ska kunna guida den blinda personen när denne besöker en matbutik, behöver hjälp med att läsa från en meny eller att hitta en taxi, till exempel.

Tanken är inte att systemet ska ersätta andra hjälpmedel som finns utan snarare fungera som ett komplement i vardagen, uppger företaget.

Aira har precis lanserat sin tjänst i USA, men den som vill ta hjälp av bolaget dock måste vara beredd att betala en hel del.

750 minuters assistenttid under tre månader kostar motsvarande cirka 2 800 kronor. För 10 000 minuter – drygt 166 timmar – behöver användarna betala motsvarande cirka 22 900 kronor.