Innovation
SKL behöver hjälp med Mockfjärdsvapnet
Undersökningen av Mockfjärdsvapnet som är aktuellt i Palmeutredningen väntas bli klar om knappa tre veckor. Det uppger Sabine Rütten, informationsansvarig på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.
Vapnet fiskades upp i november 2006 ur en sjö i Dalarna men vapenexperterna på SKL har inte kunnat avgöra hur länge det legat i vattnet.
Anställda på SKL är mycket förtegna om deras undersökning av det så kallade Mockfjärdsvapnet eller Mockfjärdsrevolvern.
Men chefen för "Vapengruppen" Helena Stolt Olsson säger till Ny Teknik att hon är glad över att bli klar med undersökningen:
- Det är ju ingen rutinundersökning precis.
Revolvern av typ Smith & Wesson Model 28 med 357 Magnum-kaliber var länge eftersökt av Palmeutredarna. Den hittades av privata dykare i november 2006 i Djursjön väster om Mockfjärd efter tips till Expressen. Den tros ha använts vid ett rån i byn Mockfjärd i oktober 1983 - och kan redan då ha kastats i sjön.
Palmegruppens chef Stig Edqvist har ändå sagt sig vara "mycket intresserad" av vapnet.
En av de kulor som hittades efter rånet i Mockfjärd visade sig ha samma blyisotop-sammansättning som de två kulor som hittades på Sveavägen efter mordet på Olof Palme.
Enligt uppgift fanns det en eller flera kulor kvar i revolvern när den hittades i fjol.
Den noggranna tekniska undersökningen har dock dragit ut på tiden. Nu väntar man på SKL på att en servicetekniker ska kalibrera en apparat där vapnet ska genomgå en sista analys, enligt Sabine Rütten.
- Därefter kan vi bli klara inom en vecka, bedömer hon.
Det mesta tyder därmed på att vapenexperterna redan provskjutit eller försökt att provskjuta med Mockfjärdsvapnet. Men det vill varken Helena Stolt Olsson eller Sabine Rütten bekräfta.
- Vi ska lämna en samlad utvärdering till polisen, säger Helena Stolt Olsson.
Dock berättar hon att man inte kunnat bestämma hur länge vapnet legat i vattnet. Om det kastades i sjön redan efter rånet 1983, kan det avfärdas i utredningen om statsministermordet som skedde 1986.
- Polisen får vända sig till ett universitet som forskar på området och försöka få svar på den frågan, säger Helena Stolt Olsson.
På Kimab, Korrosions- och metallforskningsinstitutet i Stockholm, säger seniorforskaren Mats Linder att det skulle vara väldigt svårt att uttala något svar kring frågeställningen med "någon större precision".
- Vi måste få se vapnet först för att uttala oss. Det kan ha påverkats inte bara av vatten utan också av humussyror och svavelväte i bottenslam.