Digitalisering

SJ förenklar produktionen med 3d-teknik

SJ har börjat tillverka delar med 3D-teknik. Del av dörrlås, 3D-printad i rostfritt stål. Originalet tillverkades på 40-talet i aluminium med en process som idag skulle vara kostsam att reproducera. Foto: Karin Boo/SJ
SJ har börjat tillverka delar med 3D-teknik. Del av dörrlås, 3D-printad i rostfritt stål. Originalet tillverkades på 40-talet i aluminium med en process som idag skulle vara kostsam att reproducera. Foto: Karin Boo/SJ

Billigare, bättre kvalitet, enklare och mer flexibelt. SJ ser stora fördelar och utvecklingsmöjligheter av bolagets påbörjade tillverkning av reservdelar med hjälp av modern 3D-teknik.

Publicerad

– Vi har kommit så långt nu att vi faktiskt börjat serietillverka delar, och att det blir billigare än att tillverka delarna med traditionell teknik, säger Anders Gustafsson, chef för stora projekt på SJ:s division Fordon, till TT.

Han säger att SJ gjorde förstudier om tillverkning med 3d-skrivare 2017 och kom igång på allvar i fjol. Nu har en beställning på 200 serietillverkade delar lagts.

Tekniken förenklar produktionen, och enligt Gustafsson blir det billigare för både SJ och samhället i stort.

– Jag skulle säga att de största besparingarna i nuläget är att vi får tag i delarna över huvudtaget och att vi på det sättet får ut tågen i trafik och kan köra resenärerna.

Vill undvika piratkopiering

De första 3d-printade reservdelarna hos SJ är en vidareutvecklad hållare för toalettrullar i plast till SJ 3000-tågen, toalettlås i metall till personvagnar samt skyddskåpor till eluttag och ventilationslock.

Men ett möjligt problem i sammanhanget är att tillverkare av originaldelarna kan ha synpunkter på licenser och piratkopiering.

– Det är därför vi nu har koncentrerat oss sådana reservdelar där det inte längre finns några rättigheter och ingen som vill eller kan sälja delen. Det är ofta lite äldre delar, säger Gustafsson.

Enligt honom kommer upphandlingar av tåg framöver också innehålla ritningsrättigheter till olika delar.

”Blir mera snabbfotade”

Gustafsson säger att 3d-tekniken också gör att reservdelar mer kan tillverkas när de verkligen behövs av de stora tillverkare SJ samarbetar med i stället för att ligga lagerförda inför ett eventuellt behov. Dessutom kan materialen förbättras kvalitativt, leveranstiderna förkortas och administrationen effektiviseras, säger Gustafsson.

– Vi blir väldigt mycket mera snabbfotade.

Hittills har SJ låtit printa reservdelar som inte påverkar tågens säkerhet. Men nu är bolaget på väg att gå längre och även 3d-tillverka säkerhetskänsliga delar. Den första delen som berörs har med tågens hjulaxlar att göra och den har börjat genomgå den process som ska leda fram till ett säkerhetsgodkännande.

– Under nästa år kommer vi sannolikt att kunna montera det första exemplaret av den delen, säger Gustafsson.