Krönikor
Se din kommande sökmotor på bio

KRÖNIKA. För någon vecka sedan berättade Yahoo om ett nytt femårigt forskningssamarbete med Carnegie Mellon University till en kostnad av tio miljoner dollar.
Ett av målen är att utveckla en digital assistent som är smartare än Siri – Apples röststyrda tjänst som ger rekommendationer, ringer samtal, gör webbsökningar, och svarar på alla möjliga frågor. Vad chefen för Yahoos forskningsavdelning, Ron Brachman, hoppas på är en liknande assistent, men som till skillnad från Siri ska kunna svara på följdfrågor och föra en enklare konversation.
För Yahoo handlar projektet delvis om att åter bli relevant som arbetsplats för världens skarpaste hjärnor, nu med fokus på områden som maskinlärande och artificiell intelligens. Sedan Marissa Mayer blev vd 2012 har forskningsavdelningen fått utökade resurser. Hon beslutade bland annat att minst 50 forskare med doktorsgrad skulle anställas under 2013, vilket uppges ha passerats med råge.
Men det handlar lika mycket om morgondagens sökmotorer, och här är Yahoo inte ensamt. Alla it-jättarna arbetar nu med hantering av naturligt språk och maskinlärande.
Googles utvecklingschef Scott Huffman beskrev i flera intervjuer i slutet av 2013 hur internetsökning snabbt håller på att förändras från den klassiska listan med blå länkar till den ultimata personliga assistenten. Bland Googles verktyg för en sådan finns Google Now – tjänsten som dyker ner i dina kalenderbokningar, dina mejl och dina rörelsemönster för att ge dig tips och råd innan du ber om det. Ett annat verktyg är Knowledge Graph – ett slags databas där Google sätter in hundratals miljoner begrepp i ett meningsfullt sammanhang.
Ett fantasifullt exempel på vad detta skulle kunna leda till finns i bioaktuella ”Her” – en historia om den ensamma och introverta Theodore Twombly, som förälskar sig i sin digitala assistent Samantha.
Och kanske ska filmen inte ens avfärdas som fantasifull. Ray Kurzweil, en annan av Googles utvecklingschefer som rekryterades 2012, vars senaste bok heter ”How to Create a Mind”, kommenterade nyligen filmen i ett blogginlägg.
Kurzweil, som räknar med att artificiell intelligens i nivå med människans kommer att utvecklas omkring 2029, berömmer filmen för att så väl åskådliggöra hur artificiell intelligens ”kan bli, och kommer att bli trovärdigt mänsklig, och möjlig att älska”.
Han anser dock att en sådan programvara inte kommer att begränsas till röst, utan också kommer att kunna ha en visuell kropp, och även kunna ge fysisk beröring.
Däremot är han skeptisk till den snabba vidareutveckling bortom mänsklig intelligens som Samantha genomgår i filmen inom loppet av något år. Kurzweil väntar sig maskinintelligens långt högre än människans först år 2045.