Screening utreds för prostatacancer igen

2015-11-11 05:00  

Socialstyrelsen har hittills valt att inte rekommendera screening av prostatacancer. Nu kan rekommendationen komma att ändras.

I dag finns nationella screeningprogram för tre typer av cancer. Den vanligaste formen, prostatacancer, hör inte dit. Socialstyrelsen anser att de negativa effekterna av PSA-testet är för stora.

Dit hör falska cancerbesked som leder till onödig behandling och risk för biverkningar som inkontinens och impotens. Samtidigt missar testet många män med aggressiva tumörer.

Det nya testet Sthlm 3, som utvärderats i en studie på 58 818 män, kan förändra situationen (se artikel intill).

– Jag har inte sett slutresultatet av studien ännu, men den verkar intressant. Frågan är om den visar att man kan minska de negativa effekterna jämfört med PSA-testet tillräckligt mycket, säger Arvid Widenlou Nordmark, chef för bedömningar av screeningprogram på Socialstyrelsen.

Han och hans kolleger ska nu sätta sig in i studien för att se om den gör att Socialstyrelsen behöver ompröva sin nuvarande rekommendation.

– För tillfället håller vi på att planera och prioritera resurser inför nästa år och där finns bedömningen för en screening för prostatacancer med som en viktig fråga, säger Arvid Widenlou Nordmark.

Om Socialstyrelsen beslutar att rekommendera screening är det upp till landsting och kommuner och följa beslutet.

På Stockholms läns landsting, som finansierade studien vid Karolinska institutet, gläds hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink åt de goda resultaten av det nya testet Sthlm 3.

– Nu kommer vi att ge vår organisation i uppdrag att utreda hur vi kan använda resultatet på ett bra sätt i vården, så att det kommer många män till del framöver. Men att redan nu säga att det här blir en screeningform är lite för tidigt, säger Anna Starbrink.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer