Digitalisering

Samsung: Vår kamera släpper in mer ljus än någon annan smartphone

Jordan Peters. Foto: Peter Ottsjö
Jordan Peters. Foto: Peter Ottsjö
Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+. Foto: Samsung
Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+. Foto: Samsung
Samsung-bossen DJ Koh visar upp S9 och S9+ för första gången. Foto: Peter Ottsjö
Samsung-bossen DJ Koh visar upp S9 och S9+ för första gången. Foto: Peter Ottsjö
Innan Ny Teknik fick lägga labbarna på ett fysiskt exemplar fick vi 'känna' på Samsungs nya telefon via en ar-app. Ser ganska verkligt ut, inte sant? Foto: Peter Ottsjö
Innan Ny Teknik fick lägga labbarna på ett fysiskt exemplar fick vi "känna" på Samsungs nya telefon via en ar-app. Ser ganska verkligt ut, inte sant? Foto: Peter Ottsjö
Om man inte vill använda sitt eget ansikte som representation för Samsungs nya animerade emojis lånar Musse Pigg gladeligen ut sin nuna. Foto: Peter Ottsjö
Om man inte vill använda sitt eget ansikte som representation för Samsungs nya animerade emojis lånar Musse Pigg gladeligen ut sin nuna. Foto: Peter Ottsjö

MWC. Bättre foton och personliga emojis är två av huvudnyheterna för Samsungs nya telefoner. "Människans sätt att kommunicera har blivit allt mer visuellt", säger Jordan Peters på Samsung Europe.

Publicerad

Det togs 1200 miljarder digitala foton förra året. Det är en ökning med nästan 100 procent på bara fyra år. 85 procent av dessa foton plåtades med en smart telefon. Vi delar dessutom stora mängder av dem i sociala medier. Det är skälet till att Samsung nu, en aning sent kan tyckas, bestämt sig för att prioritera sin kamerateknik.

Därför har Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+, som precis demonstrerats på Mobile World Congress i Barcelona, bland annat fått två olika bländare, varav en kan hantera dåliga ljusförhållanden. De har dessutom byggt in ett minne direkt på fotosensorn.

- Den tar faktiskt tolv bilder och komprimerar sedan dem till en fantastisk bild, säger Jordan Peters på Samsung Europe.

Peters säger ofta ordet "fantastiskt" i samband med Samsung, något han har betalt för. Han säger också att de båda bländarna betyder att kameran i S9 och S9+ fungerar som det mänskliga ögat, vilket låter som om Samsung precis upptäckt fototekniken. Men han har en poäng i att vår kommunikation med varandra blir allt mer visuell.

- Och då har vårt fokus varit kring hur vi kan fånga allt runt om oss. Inte bara i dagsljus utan också mitt i natten. Vår kamera släpper in mer ljus än någon smartphonekamera på marknaden.

Med 64 gigabyte minne som standard för både S9 och S9+ kan man spara en hel del bilder och video. Men Samsung visade också hur deras nya telefoner kan fånga slow motion-video i 960 bilder per sekund. Då går det desto snabbare att övertrassera minneskontot.

- Men vi tillåter externa minnen upp till 400 gigabyte. Så du behöver inte bekymra dig för att behöva lagra allt i molnet för att få det att fungera, replikerar Peters.

Samsung: ”Emojis är en stor del av vår vardag”

Om vår kommunikation blir allt mer visuell, så blir den också allt mer full av symboler, allt som oftast i form av emojis. Men Samsung har bestämt sig för att göra de söta figurerna mer personliga. Med ar-teknik och ansiktsigenkänning kan användaren serveras animerade tecknade versioner av sig själv. Det är en möjlighet som finns via tredjepartsappar redan i dag, men att Samsung nu själva satsar på tekniken lär innebära större användning och spridning.

- Emojis är en stor del av vår vardag, men alla är samma. Att erbjuda en personlig emoji tror vi kommer att leda till stort engagemang, säger Jordan Peters.

Använder vi våra telefoner till något annat än kommunikation? Jo, massvis av saker, men ett av dess populära användningsområden är konsumtion av video. Det är skälet till att Samsung – som ifjol köpte ljudexperterna Harman – nu sett till att utrusta S9 och S9+ med stereohögtalare och Dolby Atmos-stöd.

- Vi är medvetna om att allt fler använder sin telefon som sin primära enhet för underhållning. När vi gör skärmen större och låter den omsluta enheten så blir det troligare och troligare att det är den man använder för att titta på video. Att vi nu har stereohögtalare och Dolby Atmos innebär att vi också ger liv åt ljudet.

Under Samsungs presskonferens fanns det hintar om den värld där ai-assistenter – Bixby i Samsungs fall – och iot-enheter samspelar för att förenkla användarens vardag. Men än så länge får vi nöja oss med något som kallas Bixby Vision, där man kan använda kameran i en S9 eller S9+ för att få Bixby att känna igen föremål eller översätta texter på främmande språk. Men Jordan Peters tror att framtiden kan skrivas i förkortningar: ai som artificiell intelligens, ar som i augmented reality och ml som i maskininlärning.

- Förra året spenderade vi 14 miljarder dollar på forskning och utveckling, på sånt som ai, ar, ml och röstteknik. Vi kommer att spendera lika mycket i år.