Krönikor

”Saab har skydd mot spionage som affärsidé”

Foto: TT och Jörgen Appelgren
Foto: TT och Jörgen Appelgren

Det tycks inte råda några tvivel om att Saab är utsatt för spionageförsök. Samtidigt har företaget gjort en affärsidé av att hjälpa andra att skydda sig mot spionage, skriver Ny Tekniks Johan Kristensson.

Publicerad

Saabs teknikchef Petter Bedoire är fortfarande relativt ny på sin post. Han tillträdde för drygt ett år sedan. Nu medverkar han i senaste avsnittet av Ny Tekniks podd Allt du vill veta om ny teknik.

Samtalet handlade bland annat om Danmarks Radios avslöjande, om att Danmark ska ha samverkat med USA för att ge den amerikanska underrättelsetjänsten NSA möjlighet att spionera på Gripenprogrammet. Verksamheten ska ha skett mellan 2012 och 2017 med hjälp av massövervakningsprogrammet Xkeyscore, som avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden redan 2013. Detta var i samband med att Danmark upphandlade nya stridsflyg, vilket har lett misstankarna till att USA haft militärindustriella intressen att ta hänsyn till. Med i matchen fanns ju förutom Saab även Lockheed Martin.

Ny Teknik ställde i samband med Danmarks Radios publicering för ett par veckor sedan frågor till Saab om avslöjandet. Pressavdelningen lämnade då bara en kort kommentar. "Det finns ett stort intresse för oss från en mängd olika aktörer, det känner vi till och det är naturligt med tanke på våra högteknologiska produkter", skrev presschefen Mattias Rådström i ett mejl men ville inte uttala sig mer eftersom det rörde sig om "spekulationer".

"Vi är bra på att skydda vår information"

Petter Bedoire följer en liknande linje i poddintervjun, men tillför också nya detaljer.

– Det är ingen hemlighet att det förekommer omfattande industrispionage mot ledande svenska företag. Det har både Säpo och Must gått ut med. Men vi är bra på att skydda vår information. Både vår egen som är kommersiellt känslig, men framför allt våra kunders hemliga info, säger han.

Han tillägger sen att Saab dagen innan poddintervjun, som var i fredags förra veckan, arrangerade ett möte med Säpochefen och överbefälhavaren Micael Bydén

– De var inte det minsta förvånade över uppgifterna. De var tydliga med att det förekommer både laglig och olaglig underrättelseverksamhet i Sverige, att det har gjort så i flera år. Och att det pågår påverkansförsök och intrångsförsök hela tiden, säger Petter Bedoire.

För Sverige är uppgifterna såklart besvärande eftersom den skyldiga uppges vara USA och inte Ryssland, vilket annars brukar vara fallet. USA ses mer som en allierad. Vi köper deras luftvärnssystem och anordnar gemensamma övningar. I den allmänna debatten görs det tydligt att hotet kommer från öst, inte väst.

"Detta lär vi aldrig få veta"

Om uppgifterna är besvärande eller inte för Saab beror nog på vad spionaget i så fall har resulterat i. Detta lär vi aldrig få veta. Men man ska komma ihåg att Saab inför publiceringen agerat tvetydigt.

När SVT vid en första kontakt sökte kommentarer fann Saab inte uppgifterna anmärkningsvärda och var beredda att ställa upp på en intervju. Därefter ändrade företaget sig med hänvisning till att uppgifterna kunde misstänkas vara del av desinformationskampanj från främmande makt.

Petter Bedoire säger i podden att samtliga deras miljöer, både kontor och system, liksom levererade produkter, måste vara skyddade mot intrång. På frågan om han ser NSA som en motståndare svarar han:

– Motståndare och motståndare... Vi ser till att skydda information vi har oavsett vem som vill komma åt den.

Den danska upphandlingen slutade 2014 hursomhelst med att Danmark valde amerikanska stridsflygplan av modell Lockheed Martin F-35 framför svenska Saab Gripen. Försvarsexportmyndigheten drog sig i samråd med Saab ur förhandlingen i förtid, eftersom sannolikheten för avslutad affär bedömdes som väldigt liten.

– Ibland är det tydligen annat än prestanda och ekonomi som får avgöra, kommenterade dåvarande ordförande i försvarsutskottets Peter Hultqvist (S) (numera försvarsminister) kryptiskt beskedet 2014.

Inom spion- och försvarsbranschen tycks allt vara sig likt, med andra ord.

Ess i rockärmen

Saab har dock ett ess i rockärmen. Petter Bedoire berättar att Saab just nu investerar i olika typer av lösningar för att skydda it-infrastruktur. Och tidigare i år lanserade företaget molntjänsten Egira, som utvecklats särskilt för att vara säker.

– Det finns säkert företag som är mer sårbara än Saab. Om några år kanske vi kan hjälpa andra företag och myndigheter med lösningar som vi har utvecklat, säger Petter Bedoire.

Att Saab haft goda skäl att utveckla teknik för att skydda värdefull information råder det inga tvivel om. Men frågan är kanske om man som företag eller myndighet vill lägga sin hemliga information i händerna på en aktör som till och med världens mäktigaste underrättelsetjänst verkar vara beredd att rikta sökarljuset mot, om än av helt andra skäl.