Populärteknik

Så kan Huawei Mate 30 Pro få tillgång till (nästan hela) Google Play Store

Mate 30 Pro lanseras helt utan tillgång till Googles tjänster och appar. Foto: Sipa Asia
Mate 30 Pro lanseras helt utan tillgång till Googles tjänster och appar. Foto: Sipa Asia

Huaweis senaste mobil får inte säljas med Googles tjänster och appar. Men det finns omvägar för att ändå få tillgång till hela utbudet i appbutiken Google Play.

Publicerad

Vid lanseringen av Mate 30-serien förra veckan syntes den kanske tydligaste konsekvensen av de amerikanska sanktionerna mot Huawei. När mobilen släpps senare i höst är det helt utan tillgång till Googles appar och tjänster, däribland appbutiken Google Play.

Eftersom hela Googles underliggande ramverk saknas på telefonerna räcker det inte heller att ladda ned installationsfiler (APK:er) manuellt för att få tillgång till Androids normalt sett gigantiska apputbud. Men för den som vill ta omvägar finns ändå lösningar.

Flera medier som har fått tag på tidiga exemplar av Mate 30 Pro rapporterar nu att det på under tio minuter går att få tillgång till i princip hela Googles utbud.

Via ett kinesiskt verktyg som kallas LZ Play går det att installera all den saknade mjukvaran på telefonen, enligt sajten 9to5Google som har publicerat instruktioner.

Risker med metoden

Det ska sägas att metoden har sina baksidor. Av allt att döma verkar processen gå ut på att använda ett system för mobile device management (MDM), alltså den typ av program som företag använder för att hantera anställdas mobiler. Det kräver att användaren ger programmet mycket omfattande behörigheter att göra ändringar på telefonen. Den som har utvecklat verktyget skulle hypotetiskt sett kunna använda behörigheten för att stjäla data eller installera spionprogram på mobilen.

Exakt hur väl en Google-anpassad Mate 30 fungerar är lite oklart. Flera sajter skriver att telefonen fungerar bra. Android Central uppger däremot att de har stött på ett flertal hinder. Det går enligt sajten inte att aktivera Google Assistant med sidoknappen eller röstkommando, det fungerar inte att använda Google Pay och streamingtjänster som Netflix fungerar inte på grund av problem med upphovsrättskontrollen (DRM).