Säkerhet

Ryssland hackade Wada "som hämnd" efter dopingskandal

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/TT
Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/TT

De internationella tillslagen mot misstänkta ryska agenter gällde i hög grad även idrotten och antidopningsorganisationen Wada.

Publicerad

USA och Kanada anklagar Ryssland för cyberattacker som svar på att Ryssland uteslöts från OS i Pyeongchang och andra idrottsevenemang.

De sju ryssar som pekats ut av bland annat USA för spioneri misstänks även ha hackat datorer i den internationella antidopningsorganisationen Wadas huvudkontor i Kanada och i Europakontoret i Schweiz.

John Demers, USA:s assisterande justitieminister med inriktning på nationell säkerhet, sade på en presskonferens att cyberattackerna var en hämnd för att ryska idrottare stoppats från OS i Rio 2016 och för att Ryssland uteslutits från vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea. Ytterligare ett motiv var att underminera de internationella försöken att exponera den utbredda ryska dopingen. I hackningen ska flera idrottares uppgifter ha ändrats och minst en amerikansk antidopningsarbetares inloggningsuppgifter ha stulits.

Del i större mönster

Samtidigt pekade kanadensiska myndigheter ut den militära ryska underrättelsetjänsten GRU för att ha hackat Wadas kontor:

"Den kanadensiska regeringen kan med stor säkerhet säga att GRU var ansvariga för cyberattacken", heter det i ett uttalande som fortsätter:

"Attackerna är en del i ett större mönster av aktiviteter från ryska myndigheter som ligger långt utanför gränserna för normalt beteende och åsidosätter internationell lag".

Ryssland ska ha hackat Wadas kontor i Montreal från 2016, och den ryska hackargruppen Fancy bears läckte samma år idrottares sjukjournaler som fanns hos Wada.

I maj i år framkom det att Fancy Bears även gjort olagligt intrång i svenska Riksidrottsförbundets it-system.

McLaren-rapporten

Den ryska dopningshärvan exploderade inom friidrotten 2014.

En Wada-utredning, den så kallade McLaren-rapporten, visade 2016 hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under bland annat OS i London 2012 och i Sotji 2014.

Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015, en avstängning som kvarstår.