Digitalisering
Röststyrning blir nyckeln till digitala hemmet

IFA 2017. Högtalare, tv-apparater och tvättmaskiner – allt i hemmet ska styras med rösten i framtiden om teknikjättarna får som de vill.
Årets IFA-mässa, som hålls i ett sensommarvarmt Berlin, har en tydlig trend: Det uppkopplade hemmet. Trenden är förvisso inte ny, men blir allt starkare.
Nytt för i år är att vi ser hur röststyrning börjar ta plats i fler typer av prylar. Tekniken för röstigenkänning har haft en snabb utveckling under de senaste åren, men vi har framför allt sett den användas i smarta mobiltelefoner. Nu jagar teknikjättarna efter nya sätt att få konsumenterna att acceptera att tekniken tar en större plats i deras hem.
Google, Amazon och även Apple har alla satsat på högtalare som är utrustade med digitala assistenter som du styr med rösten. Tanken är att högtalarna ska fungera som ett slags kommandocenter för andra upprylar som finns hemma.
Läs fler nyheter från IFA-mässan här!
Under IFA har fler tillverkare valt att hoppa på tåget. Harman Kardon har tidigare släppt en högtalare där Microsofts smarta assistent Cortana är inbyggd. Nu inleder ljudföretaget ett samarbete med Amazon. Nya cylinderformade modellen Allure är en bluetooth-högtalare som kan sprida ljudet i 360 grader.
Fyra mikrofoner kan användas för att styra Alexa, som alltså är namnet på Amazons smarta assistent. Genom att säga ordet Alexa kan lyssnaren få Allure att spela musik, läsa upp de senaste nyhetsrubrikerna och styra nätuppkopplade prylar som smarta lampor.
Google har gjort tunga investeringar i röststyrningsteknik och ai. Sökjättens digitala assistent finns sedan tidigare bland annat finns i Androidtelefoner. Men i maj sjösatte bolaget en ny satsning genom att lansera ett SDK – en uppsättning utvecklarverktyg – som gjorde det möjligt för vem som helst att tillverka en smart högtalare med Googles röst-ai.
En av de som har valt att samarbeta med Google är Sony, som visade upp en cylinderformad historia på IFA. Högtalaren LF-S50G har stöd för bluetooth, en dedikerad subwoofer och kan spela upp ljud med 360-gradersspridning. Det som får LF-S50G att sticka ut är hur den kan användas med andra Sony-produkter.
Röststyrningen kan bland annat användas till att spela upp musik på Sonys högtalare, men också för att styra ett urval av deras uppkopplade tv-apparater. Med hjälp av röstkommandon går det till exempel att be assistenten att spela upp filmer på Netflix.
Under demonstrationen som Ny Teknik får hakar assistenten upp sig några gånger, men när allt fungerar ger den en rätt bra bild av hur röststyrning faktiskt kan få en central del i våra framtida hem.
Men det är inte bara högtalare som Google har sikte på. Phillips, som även visade upp en OLED-teve på 65 tum under IFA, kommer nu att bygga in Googles röstassistent i sina nyare tv-apparater. Steget är inte stort: Android finns redan i många av Phillip-tvs. Ai-tekniken kan sedan användas att styra Youtube och andra filmtjänster, men till att kontrollera andra smarta prylar som Phillips egna Hue-lampor.