Populärteknik
Roboten flyger som en verklig insekt

Robotinsekten tar sig en kilometer på en laddning – och rör sig i 24 km/h.
Det är imponerande hur flugor kan kompensera för vindbyar, eller plötsligt byta riktning i luften för att undvika en mänsklig hand. En maskin med samma egenskaper skulle kunna vara användbar. Robotforskare vid det tekniska universitetet i Delft, Nederländerna ville utveckla en plattform som kunde testa teorier kring hur insekterna flyger.
Målet var att robotinsekten skulle flyga med hjälp av principer från naturens förlagor – och vara helt frikopplad (exempelvis Robobee får sin ström via en tråd) som en riktig insekt. Forskarna insåg snart att förhållandet mellan vikt/kraft och luftmotstånd blev ohållbart så fort en robot med flaxande vingar gjordes större än en faktisk insekt. De valde därför att inte imitera naturen rakt av, utan satsade på en egen design med fyra vingar. Resultat blev mycket lyckat.
I luften avverkar Delfly Nimble sju meter per sekund, vilket motsvarar 24 km/h. Och tack vara att den är så energieffektiv kan roboten ta sig en kilometer på en laddning. Överraskande nog kan den dessutom utföra mycket avancerande manövrar i luften – se klippet nedan.
– Till skillnad mot vid djurexperiment har vi full kontroll över vad som händer i robotens hjärna. Det har låtit oss identifiera och beskriva en ny passiv aerodynamisk mekanism som hjälper flugorna, och möjligtvis även andra flygande djur, att hålla sin riktning i de här mycket kraftiga svängarna, säger forskaren Matìj Karásek till Tech Crunch.
Med en kilometers räckvidd kan den lilla insekten få många användningsområden, exempelvis för att leverera information till drönare – eller till och med små flygplan. Sannolikt kommer forskarna också få en påringning från rustningsindustrin.