Populärteknik

Raspberry Pi får en mindre kusin

Den nya Raspberry Pi Compute Module kan monteras på ett kort med in- och utgångskontakter. Foto: Raspberry Pi
Den nya Raspberry Pi Compute Module kan monteras på ett kort med in- och utgångskontakter. Foto: Raspberry Pi

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>En ny version av experimentdatorn Raspberry Pi är bara hälften så stor som originalet

Publicerad

Den lilla datorn Raspberry Pi var främst tänkt som en utbildningsdator. Men den stora flexibiliteten och goda prestandan tillsamman med ett lågt pris har gjort att den nu blivit ett omtyckt experimentverktyg som till och med integreras i kommersiella produkter.

Nu lanseras en ny version som döpts till Compute Module och har samma storlek som en DDR2 RAM-modul med måtten 68 x 30 mm.

Bestyckningen är processorn BCM2835 som även finns i Raspberry Pi och ett RAM-minne på 512 MB plus ett flashminne på 4 GB.

Målgruppen är främst dem som vill bädda in en Raspberry Pi i experimentutrustning eller kommersiella produkter men vill ha ett mindre kort än originalet.

För att hjälpa utvecklare finns även ett IO-kort där Compute Module kan monteras. Det ger den lilla datorn en del av de ut- och ingångar som finns på Raspberry Pi, som HDMI och USB.

Då Compute Module främst är tänkt för att byggas in i kommersiella produkter ska den vid premiären i juni säljas i satser om 100 där styckepriset blir motsvarande 200 kronor. Lite senare blir det även möjligt att köpa den lilla datorn i enstaka exemplar till ett något högre pris.

<iframe src="//player.vimeo.com/video/91292623?color=ebebeb" width="468" height="264" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>