Opinion

Politiken kommer på efterkälken

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

INLEDARE. Det är mer än ett år till nästa val, men spikat sedan länge vad valrörelsen 2014 kommer att handla om. Jobben.

Publicerad

Inte överraskande, egentligen. Det är samma huvudspår som i valet 2010. Men då beskrevs det ekonomiska tillståndet vi befann oss i som en inbromsning. Nu är situationen, som alla vet, betydligt mer krisartad. Och medan USA lappar sina läckande penningsäckar och ekonomin verkar ljusna, så avlöser EU-ländernas krismöten varandra.

Den tillverkande industrin har fortfarande en avgörande roll för om det blir fler jobb eller inte, och för var arbetena hamnar. Industrin står också för de riktigt stora satsningarna på forskning och utveckling, som även de är viktiga för jobben.

I den här veckans Ny Teknik får du en unik världskarta att fördjupa dig i, som visar hur snabbt industrin och jobben kan förändras. Den handlar om biltillverkningen i världen de senaste tio åren.

Fordonsindustrin är viktig för Sverige. 110 000 personer är direkt sysselsatta i fordonsindustrin, och indirekt ytterligare 500 000, enligt branschorganisationen Svensk Fordonsindustri.

Ny Tekniks reporter Helen Ahlbom och nyhetsgrafikern Jonas Askergren visar den dramatiska kursändringen i världens fordonstillverkning: i Asien tillverkas 21 miljoner fler fordon i dag än för tio år sedan. Samtidigt: 5 miljoner färre i väst (USA, Frankrike, Spanien, Italien).

2013 kommer Kina att gå om Europa i antal tillverkade bilar, enligt Financial Times. Och ändå räknas Ryssland och Turkiet som Europa.

Världskartan är bra att ha i minnet när jobbpolitiken debatteras. För löftena kommer att bli många, Socialdemokraternas Stefan Löfven har redan lovat att Sverige ska bli EU-bäst på att minska arbetslösheten.

Men förändringarna går snabbt och tar ingen hänsyn till aldrig så goda politiska ambitioner.