Övriga nyheter

Piratpartiet: Upphäv datalagringen nu!

Christian Engström Foto: Rickard Olsson/Piratpartiet
Christian Engström Foto: Rickard Olsson/Piratpartiet

– Regeringen borde lägga en proposition före sommaren för att upphäva lagen. Det säger Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström med anledning av att EU-domstolen ogiltigförklarat EU-direktivet om datalagring.

Publicerad

NyT: Vad betyder domstolens beslut?

– Det bekräftar det som Piratpartiet sagt, att det här är en olaglig kränkning av mänskliga rättigheter. Men i och med att domstolen säger det, och inte bara vi, betyder det att frågan nu kommer upp på den politiska spelplanen igen.

NyT: Vad tror du kommer att hända i Sverige?

– Domstolen har konstaterat att Sverige bryter mot mänskliga rättigheter, och vi ska inte ens ligga i gråzonen. Regeringen skulle kunna lägga en proposition den här veckan. Vi får se om den politiska viljan finns.

NyT: Kan man justera den svenska lagen i enlighet med domstolens synpunkter?

– Ja, men det är ett dåligt alternativ. Varken Sverige eller resten av Europa ska ligga på gränsen till de mänskliga rättigheterna.

NyT: Och vad händer i EU-parlamentet?

– Huvudmatchen kommer i EU-parlamentet under nästa mandatperiod. Många kommer att vilja ha kvar direktivet, och måla lite läppstift på grisen somvi säger, medan andra säger som Piratpartiet att vi bör riva upp alltihop för att det är olagligt.

NyT: Varför kan inte frågan diskuteras i EU-parlamentet före sommaren?

– Det finns inte tid helt enkelt. Det är en vecka kvar, sedan stänger parlamentet inför valet. Det är inte ens teoretiskt möjligt.

- - -

Även Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker för moderaterna, kommenterar EU-domstolens beslut, i ett inlägg på Twitter: "Bra [att] EU-domstolen dömer ut datalagringsdirektivet, en dålig idé om polisarbete och hot mot integritet".