Krönikor

På jakt efter filterbubblan

Ada Fredelius Foto: Jörgen Appelgren
Ada Fredelius Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Jag öppnade Facebook på datorn. Den första bilden jag möttes av var en tapir. Den andra också, konstaterar Ada Fredelius.

Publicerad

När den tredje posten var en länk till en artikel om en tapirunge som fötts i fångenskap anade jag oråd och kikade upp mot profilbilden i hörnet på sidan. Förklaringen till det udda innehållet var att en till mig närstående person glömt att logga ut från sitt Facebook-konto och från gruppen ”Vi som älskar tapirer”.

Veckan efter det amerikanska presidentvalet slog Google-sökningarna på begreppet ”filterbubbla” rekord. Medier, i både Sverige och USA, beskrev fenomenet som att personer bara tar del av nyheter som bekräftar deras egna åsikter. Ett fenomen som möjliggjorts av att sociala medier och sökmotorer lyfter fram innehåll som användarna förväntas gilla. I filterbubblan behöver man aldrig stöta på en avvikande åsikt eller obekväma fakta. När jag funderar över begreppet dyker tapirgruppen upp i mitt huvud. Här fanns en helt avvikande världsbild, som jag aldrig kommit i kontakt med om jag loggat in som mig själv.

Men är det då så att vi alla bara tar del av skräddarsydda nyheter som bara tjänar som mysiga förstärkare av vår egen världsbild? Nja. Peter Dahlgren är doktorand vid medieinstitutionen på Göteborgs universitet och forskar om filterbubblor på nätet.

– Om människor bara levde i filterbubblor skulle vi inte se vänstern och högern debattera med varandra, då skulle de vara helt isolerade ifrån varandra, säger han.

Snarare är det så att de som känner ett stort politiskt engagemang och intresse gärna sträcker sig utanför sin egen krets för att sätta sig in i motståndarens argument och på så sätt tar in hur människor med motsatt uppfattning ser på saken. Även om människor med mindre politiskt engagemang inte är lika förtjusta i att söka upp rapportering från ett annat perspektiv.

Tekniken har dock gett oss en explosionsartad ökning i antal medier och nya sätt att konsumera dem på. I debatten om filterbubblorna framhålls ofta sökföretag och sociala nätverks algoritmer, som anpassar sina resultat till vad en person är intresserad av och visar mer innehåll med ”rätt vinkel”. Men verkligheten är mer nyanserad än så, enligt Peter Dahlgren:

– Facebook och Google lär sig vad du brukar titta på och visar mer av det i framtiden. Men människor klickar inte bara på det som de är intresserade av, utan också på det som är populärt. En artikel med 10 000 ”gillningar” får klick oavsett partipreferens.

Nätet gör också att ett annat perspektiv inte är längre än ett klick bort. Samtidigt avvisar Peter Dahlgren inte fenomenet filterbubbla:

– Det är helt klart möjligt att stänga in sig och bara få information från dem som tycker likadant. Men det är få som gör det. Om frågar är: ’Lever vi i en filterbubbla?’ så är svaret att medelsvensson inte gör det.

Frågan är hur det kommer att bli i framtiden. Personligen tror jag att många är intresserade av att få ta del av olika perspektiv – och inte bara vill koppla av i sin tapir-grupp.