Populärteknik

Överlever euron?

Att försöka bota eurokrisen genom hårda åtstramningar i den offentliga sektorn är inte bara improduktivt, det är dessutom ett slag mot folkhälsan, skriver två internationella hälsoforskare i en ny bok. De får medhåll av ett gäng svenska nationalekonomer som ser minst sagt dystert på eurons fortlevnad.

Publicerad

Minnet är kort, och det är nog inte många i dag som kommer ihåg att Island hade en allvarlig bankkris 2008. Det visade sig att tre isländska banker – Landsbanki, Kaupthing och Glittnir – hade gett sig in i vidlyftiga finansiella äventyr. Med en teknik som närmast påminner om de albanska pyramidspelen på 1990-talet hade de utlovat höga räntor till bland andra brittiska och nederländska pensionssparare. På pyramidspels vis havererade programmet när insättarna ville ta ut sina pengar.

Vid det laget uppgick de tre bankernas förluster till åtta gånger Islands bnp. Denna finansiella härdsmälta gjorde att huspriserna rasade och arbetslösheten steg. Den isländska regeringen tvingades vända sig till utländska långivare för hjälp.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här