Populärteknik

Oracle ger sig in i kampen om Tiktok

Vita huset har sagt att Tiktok riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim, och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Foto: Anjum Naveed/AP/TT
Vita huset har sagt att Tiktok riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim, och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Foto: Anjum Naveed/AP/TT

Microsoft har fått konkurrens i förhandlingarna om ett möjligt Tiktok-köp. Enligt Reuters har även Oracle satt sig vid förhandlingsbordet med ägaren Bytedance.

Publicerad

Den populära sociala media-appen Tiktoks dagar kan vara räknade på USA-marknaden. I början av augusti gjorde president Donald Trump ett utspel där han hotade att förbjuda den populära appen i USA.

Kort därefter kom rapporter om att mjukvarujätten Microsoft vill köpa Tiktoks verksamhet i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Förhandlar med ägarna

Nu gör nya uppgifter gör gällande att ytterligare en amerikansk tech-jätte har gett sig in i kampen om Tiktok. Det rör sig om databasföretaget Oracale, som enligt Reuters har inlett förhandlingar med Tiktoks kinesiska ägare Bytedance.

Vid sin sida vid förhandlingsbordet uppges Oracle ha flera amerikanska investmentbolag. Exempelvis General Atlantic och Sequoia Capital, som redan är delägare av Bytedance.

I ett nytt utspel i går tisdag sa president Donald Trump att Oracle skulle vara ett ”toppenval” för att ta över Tiktoks verksamhet i USA.

Oracle-grundaren stödjer Trump

President Donald Trump har tidigare uppgett att han inte har något emot ett eventuellt Microsoft-förvärv av Tiktok. Men presidenten har gett försäljningen en tidsfrist på 45 dagar – annars bannlyser han appen.

-Den kommer att stängas ner 15 september om inte Microsoft eller någon annan lyckas köpa den, kommenterade Trump.

Oracles grundare och nuvarande ordförande Larry Ellis är en uttalad supporter till Trump. I februari i år lämnade hundratals Oracleanställda sina kontor i protest mot att Larry Ellis startat en insamling för Donald Trump.

President Donald Trump har tidigare sagt att den amerikanska regeringen bör få en ”substantiell del” av pengarna som försäljningen av Tiktoks USA-verksamhet skulle generera.

Det här är Tiktok

Tiktok är en app där användarna kan spela in och dela 15 sekunders långa filmklipp, ofta tillsammans med musik.

Tjänsten lanserades 2016 i Kina, och är i dag en av världens snabbast växande sociala medie-plattformar. Enligt analysfirman Sen­sor Tow­er nådde Tiktok milstolpen två miljarder nedladdningar världen över i april månad. Under det första kvartalet i år laddades appen ner 315 miljoner gånger, uppger Sen­sor Tow­er.

Appen har blivit politiskt sprängstoff i handelskonflikten mellan USA och Kina. President Trump, som anser att Tiktok är ett hot mot USA:s nationella säkerhet, har sagt att appen kan bannlysas om inte ett amerikanskt företag får köpa delar av verksamheten.