Populärteknik

Nya Moogsynten frisläppt

Werkstatt är den första synten från Moog där användarna uppmanas till hack och modifikationer. Foto: Moog
Werkstatt är den första synten från Moog där användarna uppmanas till hack och modifikationer. Foto: Moog

Synten Moog Werkstatt säljs nu i hela världen.

Publicerad

I april 2014 fick några utvalda ingenjörer som besökte Moogfest 2014 var sin byggsats till den nya analoga synten Moog Werkstatt-01.

Intresset blev så stort att Moog några månader senare började sälja en mycket begränsad upplaga av byggsatsen via några få utvalda musikaffärer i USA.

Men nu släpps synten fri för alla och ska säljas i bland annat flera svenska affärer samt via postorder från USA. En sådan beställning kostar omkring 3 200 kronor när moms och frakt till Sverige är betald.

Vid sidan av att vara den billigaste synten som Moog lanserat är den även den första där användarna uppmanas att hacka och modifiera sitt instrument. Via forum på webben har det spridits många tips om hur Werkstatt kan byggas om för nya funktioner och större ljudmöjligheter.

I samband med den internationella lanseringen har Moog även öppnat sajten Werkstatt Workshop som kontinuerligt ska kompletteras med nytt material. Vid premiären finns flera väldokumenterade tips om modifieringar. Exempelvis hur man med mikrokontrollkortet Arduino bygger en kombinerad arpeggiator och sequencer eller en brusgenerator. Där ska även allmänheten kunna dela med sig av sina hack och modifikationer.

Dessutom finns flera lektioner där nybörjare kan lära sig hur man vrider fram häftiga ljud på sin Moog.