Populärteknik

Ny utmanare till Raspberry Pi

Gizmo Explorer kör operativsystem som Android, Linux och Windows och har en beräkningshastighet på 52 gigaflops. Foto: Gizmospere
Gizmo Explorer kör operativsystem som Android, Linux och Windows och har en beräkningshastighet på 52 gigaflops. Foto: Gizmospere

Processortillverkaren AMD har nu lanserat sin egen pyttedator Gizmo Explorer Kit med fler tillbehör, bättre prestanda men till ett högre pris än konkurrenten Raspberry Pi.

Publicerad

Den kreditkortsstora hobbydatorn Raspberry Pi som kostar 350 kronor har blivit en jättesuccé och har sålts i över en miljon exemplar. Det har lett till att många konkurrenter dykt upp. Senaste lanseringen står processortillverkaren AMD för. De har nu presenterat Gizmo Explorer Kit som har lite mer möjligheter och vassare specifikation än Raspberry Pi, men till ett högre pris och större storlek. I USA kostar den motsvarande 1 300 kronor.

Processorerna är en dubbelkärnig AMD G-series APU med klockfrekvensen 1 GHZ plus grafikprocessorn AMD Radeon HD 6250 på 280 MHZ. Det ger datorn en beräkningshastighet på 52 gigaflops som bara kräver en effekt på 10 W.

Moderkortet som mäter 10 x 10 cm har anslutningar för VGA som levererar 1 920 x 1 080 bildpunkter, Ethernet 10/100, Sata, usb och audio.

Lagringen görs på DDR3 SDRAM med kapaciteten 1 GB.

Operativsystemen som stöds är bland annat Android, Linux och Windows.

Vid sidan av att vara en experiment- och hobbydator föreslår AMD att Gizmo Explorer Kit kan användas som bas för set-top-box, IP-TV, tunn klient, informationskiosk, mediaserver och industriella kontrollsystem.