Populärteknik
Ny Tekniks podcast: Fem populära avsnitt du inte vill missa

Ny Tekniks pocast ”Allt du behöver veta om ny teknik” rullar vidare. Vi är glada att fler och fler tycks upptäcka den. Har du ännu inte gjort det kommer här lite hjälp på traven. Fem populära (och högintressanta) avsnitt – serverade på ett och samma ställe.
Jessica Meir: ”Jag ville inte åka tillbaka till jorden”
Efter sju månader på den internationella rymdstationen ISS är svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir tillbaka på jorden. Samtidigt som hon försöker hitta rutinerna på jorden vill hon återvända till rymden så snart som möjligt. I det här avsnittet förklarar hon varför och svarar bland annat på följande frågor:
- Hur är det dagliga livet på rymdstationen?
- Nasa planerar att skicka en besättning till månen inom ett par år - varför vill hon så gärna vara med på den resan?
- Hur ser hon på att en dag få resa med den första bemannade rymdfärden till mars?
Allt du behöver veta om 5g (och lite till)
Hur transporteras och behandlas data i ett mobilnätverk? Hur går signalen från din telefon, till radiomasten och ut till internet?
Vad skiljer egentligen ett 5g-nätverk från 3g och 4g? Vad är millimeterband, beamforming och network slicing? Är strålningen farlig? Ny Tekniks expert Peter Ottsjö ger svaren.
Gunnar Wetterberg: ”Tur att vår tekniska utbildning var så dålig på 1800-talet”
Gunnar Wetterberg. Karismatisk historiker, författare och tvåfaldig vinnare långköraren På spåret på SVT är högaktuell med sin bok Ingenjörerna. I avsnittet berättar och förklarar han bland annat:
- Varför Chalmers alltid är lillebror till KTH.
- Om den första moderna ingenjören.
- Om räknestickans betydelse.
- Om vad som karaktäriserar en ingenjör.
Koenigsegg: ”400 km/h är fortare än någon behöver köra”
Christian von Koenigsegg bygger några av världens snabbaste bilmodeller. Ny Teknik hälsade på i Ängelholm. Varför hänger bolaget kvar vid att utveckla V8-motorer? Hur går tankarna på att utveckla en renodlad elsportbil? Vad vi kan vänta oss av samarbetet med Nevs?
150-åringar och robotkirurger är inget konstigt i ”Dr Mounas” värld
Hon har gått från att vara "tandlösa Mouna" till "Doktor Mouna". Men vem är Mouna Esmaeilzadeh och varför är hon ett självklart språkrör för teknikoptimism. Vi möter läkaren, hjärnforskaren och entreprenörer som nyligen utsågs till årets teknikoptimist.
Prenumerera på Ny Tekniks podcast? Det gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.