Populärteknik

Ny sedel lanserades i rymden

När en ny dollarsedal introducerades gjordes det från den internationella rymdstationen ISS.

Publicerad

Motivet på den nya femdollarsedeln i Kanada är hämtat från rymden. Det är den internationella rymdstationens robotar Canadarm2 och Dextre som avbildas. Båda kanadensiska konstruktioner.

När sedeln presenterades för allmänheten 30 april gjordes det på ett spektakulärt sätt. Det var den kanadensiska astronauten Chris Hadfield som i direktsändning från rymdstationen visade upp den nya sedeln.

- Jag vill inspirera unga kanadensare att sikta högt. Genom att lyfta fram kanadensiska prestationer i rymden påminner oss den här sedeln om att inte ens himlen är gränsen, sade Chris Hadfield i videosändningen från rymdstationen.

Den nya sedeln som ska börja cirkulera i november är även den det senaste i teknikväg på sin front. I stället för att vara tillverkad av papper är den gjord av polymerplast som tillsamman med inbäddade hologram gör den mycket svårförfalskad. Sedeln är dessutom mer slitstark än sedlar av bomullsbaserat papper och beräknas ha en mer än dubbelt så lång livslängd innan den går till återvinning, skriver Bank of Canada i ett pressmeddelande.

<iframe width="468" height="264" src="https://www.youtube.com/embed/Mr0g_xD20mA?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>